Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sărbătoare muzicală pe scena Filarmonicii “Dinu Lipatti”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Concert Filarmonica

“Esenţa întregii arte frumoase, a marii arte, este gratitudinea” – Friedrich Nietzsche. Cu gratitudine ne îndreptăm privirile săptămâna aceasta către Filarmonica “Dinu Lipatti”.

Deosebita instituţie de cultură găzduiește un eveniment a cărui încărcătură emoţională va rămâne întipărită multă vreme atât în sufletul artiștilor cât și al melomanilor. Orchestra sătmăreană sărbătorește treizeci de ani de carieră ai concertmaestrului său. Treizeci de ani de muzică, treizeci de ani încununaţi de evenimente muzicale deosebite. Cum altfel se poate celebra un asemenea eveniment decât prin muzică?

Joi, 27 mai, de la ora 18.30, pe scena Filarmonicii va avea loc un concert în familie. Danil-Ioan Răceu și Vlad Răceu vor umple sala de concert și vor face ca viorile lor să se contopească într-o legătură de sânge. Veţi simţi cum dragostea dintre tată și fiu vă învăluie și cele mai adânci simţuri. Vor fi acompaniați de la pupitrul dirijoral de tânărul dirijor rus Sergei Simakov. Concertul de joi nu este altceva decât o sărbătoare. O sărbătoare în care artiștii se înclină cu gratitudine și își mulţumesc unii altora pentru ce a fost și va să fie alături de omul care a condus orchestra din poziţia de concertmaestru timp de trei decenii.

Danil-Ioan Răceu s-a născut pe 23 ianuarie 1960 în Sibiu. Studiul viorii l-a început la vârsta de 5 ani la îndemnul tatălui său. A urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice din Sibiu, iar ulterior și-a continuat studiile la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj Napoca. între anii 1978-1982 a urmat cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, urmând ca în perioada 1982-1989 să predea vioară la Liceul de Arte “Aurel Popp” Satu Mare unde a avut rezultate remarcabile. Din martie 2020 este conferenţiar universitar la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea. În anul 2010 a obţinut titlul de doctor în interpretare muzicală cu teza “Raportul tempo-expresie în interpretare”, în cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, iar în anul 2014 i s-a acordat Diplomă de Merit în cadrul Festivalului Naţional “Remember Enescu”. Din 1990 până în prezent îndeplinește funcţia de prim concertmaestru al Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” pe care a și dirijat-o de nenumărate ori și alături de care a participat la numeroase turnee internaționale, având privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroși, sub bagheta unor dirijori consacraţi. Rămân de referinţă în lumea muzicală sătmăreană solo-urile de concertmaestru interpretate cu înaltă măiestrie. Este un artist desăvârșit și o personalitate de referinţă a culturii sătmărene, spre care atenţia noastră se îndreaptă în această săptămână. Cu recunoștinţă și deosebit respect faţă de concertmaestrul său, colectivul Filarmonicii “Dinu Lipatti” vă invită joi la un concert ce încununează o carieră de succes.

Publicul sătmărean se va putea delecta cu un repertoriu divers ce va cuprinde Uvertura “Insula pustie” de Joseph Haydn, Dublu concert pentru două viori în re minor de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru două viori în re minor de Antonio Vivaldi și Sinfonietta lui Francis Poulenc.

Alina M.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns