Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sărbătoarea Botezului Domnului în bisericile din Satu Mare

parintele Ioan Socolan stropind cu apa sfintita credinciosii
Sărbătoarea Botezului Domnului în bisericile din Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
parintele Ioan Socolan stropind cu apa sfintita credinciosii
parintele Ioan Socolan stropind cu apa sfintita credinciosii

În fiecare an, la data de 6 ianuarie este prăznuit Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, una din sărbătorile împărăteşti de peste an. Bisericile din tot judeţul au fost pline de credincioşi care au participat cu adâncă evlavie la această mare sărbătoare.

La Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Satu Mare, de la Cap pod Decebal, sute de credincioşi au luat parte la Sfânta Litughie oficiată de preoţii parohi< părintele protopop pr. Ioan Socolan, preot, Tiberiu Vălean şi preot, Gabriel Gorgan.

În predica rostită de părintele Gabriel Gorgan a fost evidenţiată semnificaţia sărbătorii Botezului Domnului sau “Epifania”, “Descoperirea Cuvântului Intrupat” sau “Teofania” aşa cum se mai numeşte această sărbătoare. Epifania rememorează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, ocazie cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime. Mântuitorul vine la Ioan la Iordan când avea vârsta de 30 de ani, vârsta deplinei maturităţi cum era şi este considerată la evrei.

“(…) Mântuitorul Iisus Hristos ni se descoperă nouă ca om adevărat şi Dumnezeu adevărat. Aşadar avem datoria să păstrăm această temelie a credinţei nostre. Putem spune că Botezul Domnului este temelia credinţei noastre, dacă vreţi fundaţia pe care noi ne aşezăm întreaga credinţă pentru că acum s-a arătat Dumnezeu cel unu, dar întreit, în faţa noastră, a oamenilor”a spus părintele Gabriel Gorgan.

Totodată a fost subliniată importanţa Aghesmei mari, considerată un adevărat medicament , o apă cu puteri tămăduitoare pe care  credincioşii pot să o guste atunci când trec prin grele încercări.

După oficierea Sfintei Liturghii, preoţii parohi au săvârşit slujba Aghesmei mari care se face o singură dată în an, acum de Bobotează, în amintirea botezării Domnului de către Ioan în râul Iordan. Cuvântul “agheasmă” în limba greacă înseamnă “apă sfinţită”. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Din Agheasma mare se gustă timp de 8 zile, respectiv  până la Odovania praznicului.

Au fost pregătite mai multe vase cu o capacitate de 4000 de litri de apă, dar şi recipiente de plastic de jumătate de litru, oferite gratuit credincioşilor pentru a-şi putea lua acasă Agheasmă mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns