Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sărmăluțe în frunză de ștevie

Cronicari de la curtea sultanilor au scris despre sarmale, dar Imperiul Otoman este o putere apărută mult mai târziu decât relatările despre preparat. Se vorbește despre faptul că Alexandru Macedon le-a descoperit în incursiunile armate în Orient. Cea mai veche rețetă de sarmale pare a fi cea datată 782 î.e.n. În muzeele din Armenia se află multe mențiuni și chiar rețete, păstrate în scrieri cuneiforme. De exemplu, o rețetă păstrată datând din anul 782 î.e.n. Aceasta se prepara din carne de pui, ciuperci, brânză, ca o frânghie împletită care se desface în fâșii subțiri ca firele de păr) și nuci.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

20-25 de frunze de ștevie, circa 200 g de macriș, 600 g carne tocată de vițel sau de porc, 200 g orez, o ceapă, 2 linguri de ulei (sau o ligură de untură de porc), 2 ouă, sare, piper, boia de ardei, precum și mărar verde, dacă vă place combinația.

Mod de preparare:

Ceapa se mărunțește și se călește în ulei. Frunzele de ștevie se curăță de coceni și se opăresc, dar nu în apă clocotită, ci doar la aburi. Se amestecă orezul, carnea tocată, ouăle, ceapa călită și condimentele. Se curăță și se spală și frunzulițele de macriș. Frunzele de ștevie care sunt prea mari se taie în două. Se formează sărmăluțele, iar într-un vas de lut se așează un strat de frunze de macriș, mărar – dacă folosiți, apoi un strat de sarmale. Din nou câteva frunze de macriș, apoi din nou sarmale. Dacă doriți, între ele puteți așterne și câteva feliuțe de piept de pui sau șuncă afumată tăiată la o grosime de cel mult o jumătate de centimetru (altfel carnea rămâne nefiartă) și tot așa mai departe, stratificat, cu grijă ca pentru ultimul strat să vă rămână câteva frunze de macriș. Se umple vasul cu apă, se acoperă și se dă la cuptorul încins în prealabil. După 20 minute se ia capacul și se mai ține la cuptor până când stratul superior de sarmale este fiert. Se stinge focul, se acoperă vasul din nou și se mai lasă în cuptor circa 20-30 de minute. Se servește cu smântână sau bulion, după gust.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Ciornă automată

Česnečka, supa tradițională cehă de usturoi

Česnečka, supa tradițională cehă de usturoi, combină usturoiul, cartofii, ceapa și condimentele într-un bulion sănătos, fiind un remediu popular pentru răceală și mahmureală, servit adesea cu brânză rasă și crutoane crocante.