Primăria Satu Mare se spală pe mâini, dând vina pe CNAIR pentru întârzierea plăților, dar se laudă cu această investiție
Zeci de sătmăreni, foști proprietari de terenuri pe care se construiește acum Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, reclamă la Redacțiile Informația Zilei și Informația TV că de mai bine de 3 ani, li se promite că vor fi despăgubiți pentru suprafețele de care au fost deposedați, spun ei, în mod abuziv.
Traseul Centurii municipiului începe din DN 19A, are o orientare sud-nordică de la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, trece peste pârâul Homorodul Vechi, calea ferată Oradea-Halmeu și se va intersecta cu DN19.
De-a lungul acestui traseu, au fost deposedați de terenuri aproximativ 300 de sătmăreni care, de mai bine de 3 ani, din 2017, își cer drepturile bănești, chiar dacă mai mult simbolice. Unul dintre aceștia este și Gheorghe Ciuverca, care ne-a vizitat zilele trecute la redacție.
Primăria Satu Mare se spală pe mâini, dând vina pe CNAIR pentru întârzierea plăților, dar se laudă cu aceste investiții.
Pe plan local, viceprimarul Adrian Albu se ocupa de relația cu CNAIR, cetățeni și constructor.
Pentru luna mai 2017 a fost emis odinul de începere a lucrărilor la acest obiectiv de investiții, constructorul având inițial la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lucrărilor. Apoi, acest termen a fost amânat, pentru luna septembrie a anului trecut, iar acum se preconizează că tăieri de panglici vor avea loc în luna iunie a anului curent. Când se va întâmpla acest lucru, zeci de păgubiți vor fi prezenți la eveniment și vor face scandal pentru a-și primi sumele de bani care li se cuvin.
300 de sătmăreni așteaptă, de aproape 4 ani, despăgubirile promise
Sătmăreanul Gheorghe Ciuverca este unul din cei 300 de păgubiți. Acesta ne-a declarat că a încercat, de nenumărate ori, să ajungă în audiențe la Primăria Satu Mare, însă nu i s-a permis acest lucru.
“Am întrebat edilii orașului Satu Mare următorul lucru: au trecut alegerile, s-a împărțit cozonacul, s-a împărțit tot ce au avut de împărțit, așa că să facă bine să ne spună și nouă, măcar prin intermediul Informației Zilei ce părere au despre proprietarii de la care au luat terenurile și au făcut, se face centura, că mă trezesc, mâine – poimâine, o să vină să inaugureze. Și s-ar prea putea să fie acolo un circ, când o să vină să inaugureze domnii de la București, ministrul Transporturilor, și o să iasă acolo altceva. Că acum mai bine de 3 ani, ne-a spus domnul Albu că o să fim despăgubiți până la toamnă. Anul trecut mi-a spus acuma toamna asta precis. Nici nu mai știi pe cine să crezi. Că se tot schimbă. Prefectul se schimbă, primarul într-adevăr că a rămas.
Dar lui mai tare îi sună. Nu știu care a mai rămas. La ei e greu să ajungi, m-am înscris la audiențe și nu m-au primit, și să facă bine, să binevoiască măcar, dacă au făcut abuz de proprietate, că proprietatea e apărată de Constituție. Sunt 300 de proprietari, de-a lungul, de la Mădăras, până la Aquastar acolo. Să ne dea și nouă un răspuns, ceva… Să ne spună care este situația cu despăgubirile.
Am apelat și la București, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de acolo mi s-a spus că sunt banii, că o să-i primim în cel mai scurt timp, dar iată că au trecut 3 ani de zile, și nimic.
Proprietatea mea e apărată de Constituția României, și tu vii și mi-o iei abuziv. Bun. Am înțeles că este vorba de interesul național. Dar dă-mi ceva în schimb.
S-au făcut niște prețuri derizorii, de mizerie. Am acolo 38 de ari, dar acolo a fost 2000 de euro aria, 1000 de euro aria, și nouă ne dă vreo 30 de euro / arie. Am întrebat cine a fost în comisie și a stabilit aceste prețuri, și ni s-a spus că nu ni se poate comunica această informație”, a declarat Gheorghe Ciuverca din Satu Mare, la Redacția Informația Zilei.
Referitor la aceste acuzații că nu primește cetățenii în audiențe, Primăria Satu Mare a precizat că stă la dispoziția sătmărenilor, însă din cauza restricțiilor impuse de pandemie, numai prin diferite canale de comunicare.
“Pentru cei care au dorit să vină în audiențe la Primărie, acest lucru nu a fost posibil, dat fiind faptul că este pandemie. Totuși, Primăria este la dispoziția cetățenilor, fie prin telefon, fie prin paginile de socializare, ori prin site-ul care este în permanență actualizat cu informații de interes public.
Desigur că și noi ne dorim ca această problemă să fie odată rezolvată pentru totdeauna, desigur că și noi am vrea ca acești oameni să fie despăgubiți, însă acest lucru nu ține de noi. Noi suntem doar intermediarul între cel care a făcut investiția, CNAIR, și cei care trebuie despăgubiți. Nu ne place nici nouă că se tărăgănează lucururile, dar noi nu avem nicio autoritate să îi plătim pe acești proprietari de terenuri. Nu avem nicio responsabilitate în acest sens”, a declarat Alexandra Ardelean, ofițer de presă în cadrul Primăriei municipiului Satu Mare.
Reprezentanta Primăriei a mai explicat faptul că Registratura din cadrul instituției este deschisă în fiecare zi, unde petenții pot depune declarații, chiar și scrise de mână, în cazul în care nu se descurcă în redactarea documentelor la calculator.
1 comentariu
Bine mai prostilor, eu zic sa mai asteptati 10; 20; 50 poate chiar 100 de ani daca nu sunteti in stare sa dati CNAIR-ul in judecata ca in romanica necivilizata altfel nu merge. Statul asta idiot lucreaza impotriva cetatenilor si reprezinta interesele mafiotilor !. In statul asta idiot Drepturile Fundamentale ale Omului nu sunt respectate !!!. Animalele au mai multe drepturi decat oamenii !!!. Conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene , Art. 17, despagubirile trebuie sa se faca in timp util !!!! si nu dupa ce banii acordati se depreciaza !!. Stiti de ce fac asta si isi bat joc de voi autoritatile statului ?, pt. ca le permiteti !!!. Daca le-ati purta prin Tribunale alta ar fi situatia !. Ceea ce face CNAIR-ul este un abuz organizat si se comporta ca un Grup Infractional Organizat !. Deposedeaza pe cetateni de terenuri fara sa plateasca in timp util !. Cum le permiteti asa ceva ?….