

Sătmărenii cred că trebuie luptat împotriva încălzirii globale
Sătmărenii sunt conştienţi că Pământul suferă, că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva pericolelor generate de încălzirea globală. Acestea au fost cuvintele pe care le-am auzit de la zeci de sătmăreni ce au ales sâmbătă după-masă şi seara să se alăture Campaniei ‘’Ora Pământului’’, campanie unică în istorie ce în urmă cu trei ani a reuşit să adune peste 1,3 miliarde de participanţi din 128 de state de pe glob.
Spectacole tematice şi lansări de lampioane
Sătmărenii au stins şi ei luminile sâmbătă seara pentru a marca Ora Pământului. Municipiul nostru a participat, la fel ca în anii trecuţi alături de alte 4.500 de oraşe din 128 de ţări la marea campanie. Campania Ora Pământului şi-a propus şi la ediţia din acest an să aducă în rândul oamenilor o schimbare pozitivă a modului în care fiinţa umană interacţionează cu mediul înconjurător. În România, Ora Pământului a fost marcată în 43 de oraşe. Locuitorii întregii planete au fost invitaţi să stingă luminile în intervalul 20.30 – 21.30, iar pentru marcarea evenimentului au fost puse în scenă şi la Satu Mare, ca în marile oraşe, spectacole tematice, concerte, lansăru de lampioane şi o serie de manifestări pentru conştientizarea problemelor generate mediului înconjurător de activitatea umană. În Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, pe Pasajul pietonal Corneliu Coposu, trecătorii au avut ocazia sâmbătă după-masă să afle de ce e bine să facem economie, ce salvăm în momentul în care nu facem risipă de energie electrică, mergând mult mai departe de faptul că facem economie la factura de curent. Voluntarii Asociaţiei pentru Copii şi Tineri 4 U au pus în scenă recitaluri, concerte, dansuri, au făcut o prezentare video cu mesajul ‘’Ora Pământului’’ şi o expoziţie cu obiecte realizate de copiii şi tineri beneficiari cu mânuţele lor dibace.
Palatul Administrativ, cufundat în beznă
La 20 şi 30 de minute, Sătmarul a fost cufundat în întuneric, lumină oferind doar lampioanele lansate şi lumânările care au fost aşezate strategic pentru a forma cifra ‘’60’’, adică exact simbolul Orei Pământului. Palatul Administrativ şi tot Centrul Nou s-au cufundat în întuneric. La fel ca şi clădiri impunătoare din întreaga lume, Turnul Eiffel, Empire Steel Building ori Taj Mahal. Acţiunea a fost pregătită de Primăria municipiului Satu Mare în colaborare cu susţinerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Povestea campaniei
Povestea campaniei a început în 2007, când autorităţile şi comunitatea din Sydney a tras un semnal de alarmă spunând că planeta noastră se distruge tot mai mult pe zi ce trece din cauza încălzirii globale. Din acel an, evenimentul intitulat Ora Pământului a devenit un puternic mesaj privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor pentru reducerea consumului de energie. În 2008, Ora Pământului devine o mişcare globală, cu 27 de mari oraşe participante, iar în 2009 se sting luminile în o mie de oraşe din 88 de state. În 2010 campania are o creştere uimitoare, cu 1,3 miliarde de participanţi din toate statele de pe glob.
Fii primul care comentează