Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Municipiul va avea un Centru Multifunctional Social in Cartierul Solidaritatii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta de presa la Primaria municipiului Satu Mare
Conferinta de presa la Primaria municipiului Satu Mare

Acesta va functiona in cladirea fostei centrale termice

Miercuri, 16 mai 2012, in sala de sedinte a Consiliului local  a avut loc conferinta de lansare a Proiectului “Centru multifunctional social al Serviciului Public de Asistenta Sociala Satu Mare”, proiect al carui beneficiar este municipiul Satu Mare, finantat prin Programul Operational Regional Nord – Vest.
La conferinta au participat primarul Iuliu Ilyes, viceprimarul Gabor Kereskenyi, directoarea Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) – Doina Vasut, managerul de proiect Andrea Angel Sveda, alaturi de echipa de implementare si reprezentanti ai mai multr institutii si organizatii nonguvernamentale din Satu Mare.

La Satu Mare va functiona din 2014 un Centru Multifunctional Social
La Satu Mare va functiona din 2014 un Centru Multifunctional Social

 

Obiectivele si durata de implementare

Centrul Multifunctional Social va functiona in incinta fostei centrale termice din Cartierul Solidaritatii, intr-o locatie strategica, iar potrivit primarului Iuliu Ilyes, “acest nou proiect cu finantare europeana ce face parte dintr-un pachet ce vizeaza regandirea urbanistica, e un proiect cu componenta sociala mai mult decat necesar.

Vorbim despre Cartierul Solidaritatii, un cartier in care traiesc foarte multi satmareni care au nevoie de sprijin”. Valoarea proiectului care e parte integranta a Planului Integrat de Dezvoltare Urbana se ridica la 2.912.244, 74 lei. Durata implementarii acestui proiect este de 30 de luni, pana in 17 august 2014. Obiectivul general consta in dezvoltarea unei noi structuri de servicii sociale pentru a crea un sistem flexibil, multidisciplinar ce sa raspunda cat mai adecvat nevoilor sociale identificate, tipologiei potentialilor beneficiari si conditiilor particulare in care acestia se gasesc.

Sprijin pentru copii abuzati

Doina Vasut – directoarea SPAS – a vorbit la randul sau despre importanta infiintarii Centrului Multifunctional Social din Solidaritatii< “Este un castig pentru paleta serviciilor sociale din municipiul nostru. Avem servicii sociale bine dezvoltate in Satu Mare, o parte oferite de SPAS, alta parte completate de asociatii si organizatii nonguvernamentale. Centrul este binevenit in conditiile ca va oferi sprijin inclusiv copiilor abuzati, neglijati, acelora care au parintii plecati la munca in strainatate”.

2.500 de satmareni consiliati pe an

Managerul de proiect Andrea Angel Sveda a prezentat apoi in detalii proiectul ce se implementeaza la satu Mare. Potrivit managerului, “la fosta centrala termica se vor face lucrari de intarire a structurii, o etajare partiala si compartimentare, fiindca aici vor functiona doua centre de zi, unul pentru copii si unul pentru varstnici.

Centrul Multifunctional va furniza servicii de asistenta si ingrijire, consiliere psihologica pentru copil si familie, socializare si petrecere a timpului liber si asistenta juridico-administrativa. Centrele de zi vor avea cate 30 de locuri fiecare si estimam ca in cursul unui an, 2.500 de persoane sa beneficieze de servicii de consiliere. In ceea ce priveste beneficiarii serviciilor Centrului Multifunctional, acestia vor fi copii provenind din familii monoparentale, cu risc de ruptura a legaturii de familie, persoane varstnice lipsite de sprijin psiho-social, tineri si persoane adulte aflate in situatie de dificultate generatoare de marginalizare sau excludere sociala”.

O noua finantare europeana: reabilitarea termica a Scolii “Ion Creanga”

Dupa lansarea proiectului, primarul Iuliu Ilyes a abordat alte doua teme importante pentru comunitatea locala. Prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 3  “Imbunatatirea infrastructurii sociale”, a fost aprobata o noua finantare europeana pentru municipiul Satu Mare.

A fost saptamana aceasta scos de pe lisa de rezerva si intra la finantare proiectul “Implementarea masurilor de eficienta energetica la Scoala cu clasele I-VIII Ion Creanga”. Este vorba de un proiect in valoare totala de 2.079.486 lei care se va implementa timp de 18 luni.

Centura orasului Satu Mare

La finele saptamanii trecute, primarul Iuliu Ilyes a inaintat ministrului Transporturilor si Infrastructurii Ovidiu Silaghi o informare privind situatia investitiei “Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”. Autoritatile locale au mai solicitat si in 2010 Ministerului Transporturilor reluarea proiectului referitor la centura orasului, fara solutionare.

In adresa catre ministrul Ovidiu Silaghi, primarul Iuliu Ilyes specifica toate problemele pe care traficul de tranzit turistic si de marfa spre punctele de frontiera din Ungaria si Ucraina le face traficului din municipiu< “L-am informat pe ministrul Silaghi despre traseul acestui proiect, ca datele le stie. Ne bucuram sincer de numirea lui Ovidiu Silaghi in fruntea Ministerului Transporturilor. Sunt conditii ca acesr proiect sa fie reluat si ca-n 2014 sa se atace lucrarile de executie”, a declarat primarul.
Autoritatile locale solicita ministrului sa faca demersurile necesare pentru includerea investitiei in planul de investitii pe anul 2013 al Companiei Nationale a Autostrazilor si Drumurilor Nationale din Romania pentru reactualizarea indicatorilor tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, elaborarea documentatiilor pentru expropriere si elaborarea proiectului tehnic.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns