
În același timp se poate observa cum se poziționează familiile mixte, dar și candidații care provin dintr-o tată român și o mamă maghiară, sau invers.
De la primele alegeri locale libere din anul 1992, la Satu Mare au avut loc campanii electorale dominate confruntări inter-etnice.
O scurtă perioadă, dominată de Vatra Românească și de celebrul acum uitat Gheorghe Funar, nu s-a vorbit decât despre cum la primăria Satu Mare, ungurii trebuie să voteze UDMR, iar românii în candidat român. Așa a ajuns să câștige alegerile de primar Ioan Sanfira, în anul 1992, apoi Horea Anderco în 1996 și 2000. Ascensiunea lui a fost stopată de o condamnare penală.
Alegerile locale din 2004, deși în două tururi, au fost câștigate de candidatul UDMR, Iuliu Ilyés. Motivul? Iuliu Ilyés nu a fost receptat ca un ungur șovin.
O dată cu decizia ca alegerea primarilor să se facă în urma unui singur tur de scrutin, strategiile se schimbă.
Puternicul USL, o alianță PSD-PNL realizată de Victor Ponta și Crin Antonescu, domină alegerile din anul 2012. La localele din Satu Mare din 2012, PSD și PNL câștigă cele două funcții-simboluri ale puterii locale, președinția consiliului județean și funcția de primar al reședinței de județ. Adrian Ștef și Dorel Coica devin, în perioada 2012-2016, cei mai importanți politicieni de la nivelul județului Satu Mare.
Odată USL desființat, cu alegeri dintr-un singur tur, într-un fel nedemocratice, din anul 2016 județul Satu Mare, consiliul județean și municipiul Satu Mare, reședință de județ, sunt administrate de reprezentanți UDMR, aleși exclusiv de electoratul maghiar. Astfel se pune problema că în județul și municipiul Satu Mare deși populația maghiară este minoritară, UDMR conduce, administrează județul și reședința de județ în detrimentul populației românești. Aici se poate purta o dezbatere pe tema șovinismului. Se face sau nu simțită o tentă de șovinism la nivelul administrației UDMR în județul Satu Mare? În niciun caz în varianta prezentată de deputatul Adrian Cozma.
*
La începutul acestei campanii electorale ne aflăm în acest punct sensibil. În termeni simpli, dar duri, se pune problema: românii sau ungurii trebuie să câștige alegerile locale? De unde pornim? Românii în județul Satu Mare sunt majoritari, iar maghiarii sunt minoritari. Maghiarii, având o singură ofertă, sunt uniți. Toți maghiarii votează candidații UDMR. Românii, având vreo șase sau șapte oferte, sunt dezbinați. Voturile lor se vor împărți în cine știe câte direcții.
Se mai pune o problemă. Alegerile locale sunt în bună parte pe persoană fizică. Se pune ștampila pe om sau pe partid?
La UDRM este simplu: Pataki Csaba la președinția Consiliului Județean și Kereskenyi Gabor la primăria Satu Mare. În schimb, la partidele românești este o situație mai mult decât sofisticată. Ar fi nevoie de o min te sclipitoare precum a dr. Vasile Lucaciu pentru a putea prezenta situația din Satu Mare din perspectiva viitorului.
De unde să pornești? De departe cea mai paradoxală situație se regăsește la PNL. După ce fostul președinte al organizației județene PNL, Adrian Albu, a fost pedepsit de conducerea centrală pentru rezultatele slabe obținute la alegerile locale din 2020, el este înlocuit de Adrian Cozma.
Conform unor înțelegeri anterioare alegerilor, PNL obține funcțiile de vicepreședinți ai Consiliului Județean și viceprimari. După negocierile preliminare, purtate se pare de prefectul Radu, PNL obține funcțiile executive în Consiliul Județean și primăria Satu Mare. Adrian Cozma, neștiind că aceste funcții sunt doar decorative, începe un atac concentrat, furibund, asupra UDMR, iar prin ricoșeu și asupra conducerii PSD Satu Mare. Cozma retrage reprezentanții PNL din conducerea Consiliului Județean și a primăriei Satu Mare, spre nemulțumirea primarilor liberali, și s-ar zice că intră în opoziție totală la nivel local.
Din păcate, practic nu există instituția opoziției la nivel local. Este o luptă cu morile de vânt în care deputatul Cozma se aventurează de unul singur.
Rupând orice dialog cu PSD la nivel local, deși la nivel național PNL și PSD merg mână în mână, PNL Satu Mare se trezește singur în pragul alegerilor din 2024.
Printr-o manevră greu de acceptat din punct de vedere doctrinar, PNL Satu Mare încropește o alianță cu AUR. Nu merge împreună cu PSD la alegerile locale, nu-și desemnează candidat la primăria Satu Mare, dar susține candidatul AUR la primăria Satu Mare. Desigur, în schimbul susținerii lui Adrian Cozma la președinția Consiliului Județean. Asta în condițiile în care AUR nu are nicio structură teritorială, niciun primar în județul Satu Mare.
Rezultate previzibile? În analizele viitoare pe marginea sofisticatelor alegeri locale din județul Satu Mare cu totul și cu totul diferite de tot ce se întâmplă în restul țării.
Fii primul care comentează