
În dimineaţa zilei de ieri, 8 februarie, Conducerile Instituţiei Prefectului Satu Mare şi a Consiliului Judeţean Satu Mare au primit vizita în Sala de Protocol a unei delegaţii din regiunea Transcarpatia pentru a discuta despre modalităţile în care se pot implementa proiecte comune în agricultură şi nu numai.
Delegaţia ucraineană a fost formată din Matsola Victor – directorul Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale a Populaţiei din cadrul Administraţiei de stat a regiunii Transcarpatia, Papp Vasyl – adjunctul şefului al Direcţiei de economie din cadrul Administraţiei de stat a regiunii Transcarpatia, Terelea Victor – adjunctul şefului Direcţiei de Dezvoltare Agricolă din cadrul Administraţiei de stat a regiunii Transcarpatia, Kurciumelea Uliana – şeful departamentului relaţiilor economice externe, de integrare europeană şi administraţiei de stat a regiunii Transcarpatia, Slava Prodan Svitlana – profesor la Universitatea Naţională din Ujgorod şi Feer Natalia – coordonatorul proiectului.
De partea sătmăreană au fost prezenţi, printre alţii, Sorin Martin Vereş – director de cancelarie a Instituţiei Prefectului, Cristian Zaha – director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Bela Scholtz – consilier în cadrul Camerei Agricole, Corneliu Ceică de la ANSVSA, Fodor Istvan – directorul Camerei Agricole, Georgeta Rotaru – director ITCSMS, Cristina Ştern (Vacarciuc) – directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean.
Din câte a declarat Bela Scholtz scopul întâlnirii de ieri, care a fost şi prima, îl reprezintă posibilitatea dezvoltării unor relaţii de colaborare între Administraţia Publică din judeţul Satu Mare şi cea din Ucraina. Aceasta în primul rând pe domeniul agricol şi agroalimentar, însă există şi posibilităţi în alte zone de interes. Pe de altă parte, se doreşte dezvoltarea în mediul privat în sectoarele pe economie, pe piaţa autohtonă sătmăreană şi a ceea ce are Ucraina la ora actuală. “Avem două scopuri. Primul este cel de a prezenta dezvoltarea zonelor rurale din zona transfrontalieră în cadrul unui proiect, să avem o discuţie cu colegii noştrii din judeţul Satu Mare, pentru a vedea ce avem în comun şi cum putem colabora în continuare. Al doilea scop este de a vedea şi de a înfiinţa un forum al dezvoltării regionale agricole din zona transfrontalieră” spune Victor Terelea. S-au mai derulat proiecte între judeţul Satu Mare şi regiunea Transcarpatia, iar un exemplu de bună practică a fost cel ce a implicat 11 primării. Un proiect a fost premiat ca exemplu de bună practică în regiunea Nord-Vest în anul în care s-a derulat.
Alte proiecte, după cum informează Cristina Ştern, au fost legate de reabilitarea unor drumuri aflate la graniţă cu Transcarpatia: Halmeu – Cidreag, Halmeu – Batarci, Valea Seacă – Tarna Mare.
A mai menţionat faptul că pentru a înfiinţa acest forum invită judeţul Satu Mare să fie partener. A mai fost adresată o invitaţie şi judeţului Maramureş, la două judeţe din Ungaria şi două din Slovacia. Se doreşte dezvoltarea acestor teritorii agricole în zona transfrontalieră. S-a mai menţionat faptul că localităţile implicate au foarte multe în comun legat de agricultură, turism, protecţia sănătăţii, cultură, învăţământ şi nu numai.
Fii primul care comentează