Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Sindicalistii din invatamant achita cotizatia la banci cu cardul de salarii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Dragan
Ioan Dragan

Sindicatul Invatamant Preuniversitar (SIP) Satu Mare a rezolvat problema incasarii cotizatiilor in urma deciziei Ministerului Educatiei de a interzice oprirea pe statul de plată a banilor pentru cotizatia fiecărui profesor.

 

Solutia găsită de liderii de sindicat a fost aceea de a incheia acorduri cu mai multe bănci la care dascălii au carduri de salarii. Iata ce ne-a declarat Ioan Dragan, presedintele SIP Satu Mare.

 Protocoale cu bancile

 “In urma blocarii retinerii cotizatiei pe statul de plata (programul EDUSAL), pe langa procesele intentate am optat pentru varianta unei noi strategii, respectiv retinerea cotizatiei de pe cardul de salarii prin contractul de mandat debit direct. Am incheiat protocol cu cinci banci si in functie de optiunea organizatiei (prin banca sau cash) derulam activitatea de colectare.

Pe langa problemele legate de comisioane (platite de sindicat) si costuri in plus pentru organizatia sindicala, sunt evident problemele concrete legate de monitorizarea colectarii si intarzieri mai mult sau mai putin obiective.

O problema curenta, lunara, este legata de faptul ca o parte din membri nu lasa in card pentru retinere suma echivalenta cotizatiei si implicit bancile nu pot retine cotizatia conform programului. Este inca o dovada a disperarii financiare a salariatilor din educatie, dar care ne complica foarte mult colectarea corecta si continua. La nivel de SIP avem peste 2.500 membri care au acceptat retinerea prin banci, ceilalti (aproximativ 2.000 de membri) deruland colectarea cash.

Nemultumirea sindicalistilor este legata de impunerea acestei masuri care le blocheaza sistemul de plata a cotizatiei sindicale si CAR pentru care au optat, si mai ales face imposibila operararea deducerii cotizariei conform Codului Fiscal.

Pentru organizatii s-au creat in plus si probleme legate de nivelul cotizatiei care a fost redus la 1% din salariul de baza (pentru a acoperi deducerea pierduta), dar si cheltuielile suplimentare de comisioane platite bancilor (pana la 0.35 lei%/operatiune).

 Promisiune neonorata

 Chiar daca reprezentantii MECTS au promis revenirea la retinerea cotizatiei pe stat de plata, cel putin pentru CAR si banci, pana la ora actuala nici acest lucru nu s-a realizat. Astfel, invatamantul preuniversitar este singurul sector de activitate cu aceasta restrictie aberanta. Scopul actiunii, destructurarea miscarii sindicale, a fost in parte blocat prin profesionalismul liderilor din unitatile noastre, care s-au implicat in variantele propuse de sindicat”, a incheiat liderul Ioan Dragan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns