Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scandal în Senat pe exploatarea gazelor de șist

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senatul a respins, miercuri, o propunere legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide şi anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă.

Proiectul, iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propune ca pe teritoriul României şi pe platforma teritorială a Mării Negre să fie interzisă utilizarea fracturării sau fisurării hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide.

Iniţiativa legislativă privind interzicerea fracturării hidraulice, propusă de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, a fost respinsă de senatori, “prin neîntrunirea cvorumului necesar pentru adoptarea unei legi organice”, adică 88 de voturi. La final, au fost 87 de senatori care s-au exprimat împotriva proiectului de lege, 10 abţineri şi opt voturi “pentru”.

Proiectul a generat schimburi de replici acide, acuze între pedelişti şi social-democraţi şi referire la calitatea intelectuală a parlamentarilor, scrie Gandul.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa i-a acuzat pe membrii grupului PSD că au încasat comisioane de la firme private care se ocupă cu exploatarea resurselor naturale, liderul Ilie Sârbu acuzându-l că a intrat în Senat la fără frecvenţă.

„Este un abuz de drept. Aţi răsturnat un guvern, aţi avut votul popular şi acum vă întoarceţi la 180 de grade. Ce s-a întâmplat de atunci? Aţi ajuns la butoane! Direcţia comisioanelor este la putere! Vă acuz că v-aţi trădat interesele alegătorilor dumneavoastră prin modul în care vă comportaţi astăzi. Dacă prin fracturarea respectivă, urmările pot fi foarte grave. Stricaţi o rânduială în natură. Vă atrage comisionul care se plăteşte de la diverse grupuri importante care sapă şi poluează toată România, de la Băile Felix până la Mangalia. Câtă vreme Parlamentul francez, adică oameni mai deştepţi decât dumneavoastră, interzic această tehnologie…”, a strigat pedelistul, de la microfonul Senatului.

Replica lui Ilie Sârbu a venit imediat: “Domnul senator Popa a venit la fără frecvenţă, că dacă nu era legea asta electorală, eraţi avocat. Vă tratez aşa cum meritaţi. Nu puteţi veni în Senatul României să aruncaţi acuze la nivelul guvernului şi a unui grup întreg că primim comisioane. Probabil dumneavoastră v-aţi obişnuit, în calitatea pe care aţi avut-o, cu aceste comisioane, noi nu, nu ştim ce sunt alea. Aş putea şi eu să spun că vă plăteşte Gazprom să susţineţi acest proiect de lege”, i-a răspuns liderul PSD.

Trecând peste acuzaţiile făcute în plenul Senatului, au existat şi nemulţumiri referitoare la regulamentul Senatului, catalogat de conservatoarea Cristiana Anghel drept învechit, „de pe vremea lui Pazvanti Chiorul” şi că nu le dă dreptul să se manifeste „aşa cum vrea populaţia”. Mai precis, Anghel a fost nemulţumită de faptul că nu au avut dreptul ca toţi cei care au dorit să-şi expună punctul de vedere să o şi facă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns