Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scandal pentru pasune, intre groseni si localnicii din Satu Nou de Jos

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primarul Dorin Pasca va initia demersuri legale pentru a gasi cai de atac extraordinare impotriva sentintei judecatoresti

[slideshow id=3146]

A fost mare scandal la intalnirea de mediere a conflictului pentru delimitarea administrativ-teritoriala dintre orasul Baia Sprie si comuna Grosi. Reprezentantii comunitatilor din Satul Nou de Jos s-au certat cu cei ai localitatii Grosi, ba chiar cu reprezentatii Prefecturii pentru o pasune care, sustine prima tabara, le-a fost luata pe nedrept. Mai mult chiar, Ilie Chiver, un localnic din Satul Nou de Jos, a amenintat ca daca grosenii vor mai pasuna pe terenul lor “va trebui sa punem mana pe furci si nu vrem sa se ajunga la moarte de om. ~n sat sunt peste 200 de vaci si nu avem unde pasuna, in timp ce grosenii vin cu oile la pascut in fata casei noastre. Unde-i dreptatea?”. Primarul de Grosi, Gheorghe Lupan, a subliniat ca trebuie sa se evite o “rascoala”.

Nici nu a inceput bine sedinta ca a si inceput scandalul. La intalnirea desfasurata, marti, la Prefectura Maramures pentru stabilirea delimitarii hotarelor administrativ-teritoriale ale localitatii Baia Sprie si Grosi au participat consilierul local Nicolae Pop si mai multi cetateni din localitatea Satul Nou. Nefiind bine informati, acestia din urma au fost revoltati de faptul ca , in cadrul sedintei de lucru, o suprafata de 57 hectare de pasune comunala urmeaza sa fie trecuta in proprietatea comunei Grosi, desi ea apartine cetatenilor din Satul Nou, dupa spusele lor. Subprefectul Dorin Buda a incercat sa ii explice consilierului local situatia, insa acesta i-a adresat cuvinte jignitoare, acuzandu-l ca incearca sa-i duca de nas pe oameni, fapt care l-a determinat pe subprefect sa solicite jandarmului evacuarea din sala a persoanei recalcitrante.

Localnicii din Satu Nou au afirmat ca au fost pusi in posesie cu pasunea comunala prin ordin al prefectului, in anul 1993, insa au acuzat faptul ca suprafata de 57 de hectare a fost intabulata comunei Grosi in baza unui contract de pasunat. De asemenea, cetatenii din Satul Nou au suspiciuni cu privire la improprietarirea dubla a comunei Grosi cu 57 hectare de pasune comunala, situata pe un alt amplasament, fapt care a fost negat de catre primarul Gheorghe Lupan. Primarul orasului Baia Sprie, Vasile Pasca, a afirmat si el ca exista suspiciunea ca localitatea Grosi a fost improprietarita de doua ori, dar nu exista documente in acest sens. Rprezentantii din Satul Nou au spus ca terenul este al lor de generatii, si ca pot proba cu martori ca grosenii au primit teren in Loposul Baii. Subprefectul Dorin Buda a spus< “Noi nu discutam si nu stabilim in cadrul acestei intalniri tehnice dreptul de pasunat sau de proprietate al unor persoane juridice sau fizice. Ne-am reunit pentru a media neintelegerile cu privire la delimitarea administrativ-teritoriala dintre doua localitati. Legea prevede ca o persoana, cum este cazul celor din Satul Nou, ca pot detine in proprietate terenuri sau pasune pe teritoriul administrativ al unei localitati diferite fata de cea de domiciliu. Ordinul prefectului, din anul 1993, a fost emis in baza unei hotarari validate de catre Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar. Ulterior acest ordin a fost atacat la instanta de judecata care a decis, in anul 1997, ca suprafata de 57 hectare de pasune comunala apartine comunei Grosi”.

Primaria Grosi va solicita o expertiza de granituire

[slideshow id=3147]

Reprezentantii celor doua unitati administrativ-teritoriale, Baia Sprie si Grosi au ajuns la clarificarea neintelegerilor cu privire la delimitarea hotarelor celor doua localitati. ~n ceea ce priveste dreptul de proprietate al suprafetei de 57 hectare de pasune comunala, aceasta este situata teritorial si administrativ pe raza orasului Baia Sprie, insa conform sentintei judecatoresti, ramasa definitiva si irevocabila, aceasta apartine comunei Grosi. Primarul Dorin Pasca urmeaza sa initieze demersuri legale pentru a gasi cai de atac extraordinare impotriva sentintei pronuntata la Curtea Suprema de Justitie, in anul 1997. De asemenea, este posibil ca si Primaria Grosi sa solicite o expertiza de granituire a celor 57 de hectare de teren. Institutia Prefectului vegheaza la respectarea legalitatii, la nivelul judetului, insa, in acelasi timp avem tot interesul sa nu se ajunga la conflicte intre cetateni, care sa genereze situatii nedorite, nici de catre autoritatile administratiei publice locale si nici de populatie, care sa atenteze la viata si bunurile persoanelor care locuiesc in Satu Nou si comuna Grosi, a spus suprefectul. Din aceste motive, el se va deplasa impreuna cu juristii la fata locului pentru a le explica cetatenilor din Satu Nou situatia in care s-a ajuns si caile legale de atac impotriva unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile, dar si pentru a verifica alte aspecte sesizate de cetatenii din Satul Nou de Jos. Ilie Chiver a acuzat fosta conducere a Primariei Grosi ca “a obtinut titlul de proprietate in mod ilegal si ca reprezentantii din Satu Nou au dormit atunci cand trebuiau intocmite actele. Daca terenul era al lor ar fi intrat demult in posesia lor nu in 2005”.

“S-au facut greseli care trebuie corectate”

Tot marti a avut loc, insa o ora mai tarziu, o sedinta pe aceeasi tema, de asta data fiind vorba de delimitarea administrativ teritoriala a localitatilor Baia Mare si Recea. Octavian Pavel, primarul comunei Recea, a atras atentia asupra faptului ca in Baia Mare, Comisia Locala de Fond Funciar a acordat ilegal in anul 2000 terenuri unor persoane din suprafata localitatii pe care o reprezinta. “Trebuie sa incercam sa rezolvam problema”, a spus el. Viceprimarul Ludesher a recunoscut ca “s-au facut greseli care trebuie corectate. Exista cai legale de corectare a erorilor”. Solutia a venit de la subprefect care, in calitate de jurist, a propus deschiderea unui proces, singura cale ca proprietarul sa intre in posesia terenului. Intrebat de ce sa nu indrepte greseala cel care a incurcat borcanele, Buda i-a raspuns ca varianta mentionata este singura cale legala de indreptare a erorilor. “Eu sunt hotarat sa fac plangere penala si sa demonstrez ca a gresit Comisia Locala Baia Mare. Mai ales ca am descoperit recent ca mai apare cineva improproietarit cu 10 ari din terenul nostru. Cazul trebuie insa verificat”, a concluzionat Octavian Pavel.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns