Sub ameninţarea sancţiunilor, cu anchete aflate in desfăşurare în Marea Britanie, Franţa şi în România, întreg lanţul de producţie agroalimentară respinge responsabilitatea pentru scandalul provocat de frauda cu carne de cal.
În Suedia, grupul de produse congelate Findus Nordic va depune plângere împotriva societăţii franceze Comigel, care fabrica lasagna de vită contaminată cu carne de cal, spre marea nemulţumire a consumatorilor britanici.
“Avocaţii noştri lucrează din greu pentru procedurile legale pe care le vom iniţia”, a declarat duminică pentru AFP Jari Latvanen, PDG al Findus Nordic, subliniind că Comigel nu şi-a respectat contractul.
“Am fost victime şi este clar acum că problema nu a fost nici la Findus, nici la Comigel”, a declarat de asemenea pentru AFP preşedintele Comigel, Erick Lehagre, apreciind că au fost “înşelaţi”.
“Aceasta reprezintă un prejudiciu foarte mare pentru noi şi vom cere compensaţii, operaţiuni pe care le vom demara în următoarele zile”, a adăugat acesta din estul Franţei, amintind că el credea că produsul propriului său furnizor Spanghero, este exclusiv carne de vită.
Comigel a prevenit de vineri seară că a descoperit că Spanghero importa carne din România.
Spanghero şi-a anunţat la rândul său intenţia, sâmbătă, de a da în judecată producătorul român de la care se aproviziona, pentru că i-a livrat carne de cal în loc de carne de vită.
La rândul lor, reprezentanţii producătorilor din România neagă că şi-a fi înşelat clientul francez. Dar daca Romania va fi gasita vinovata risca sanctiuni care s-a putea materializa in resprictii la exportul de carne.
“Nu pot să cred că un abator român a putut livra carne de cal sub eticheta de vită”, din cauza controalelor care sunt realizate sistematic în abatoare, a declarat pentru AFP preşedintele sindicatelor din industria alimentară (FSIA) din România, Dragoş Frumosu, citat de Mediafax.
“Ştiu că instituţiile de stat au deschis o anchetă şi sper că nu este vorba de o etichetare greşită de partea românească”, a adăugat preşedintele român Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.
Reuniune de criza la Paris
În Franţa, mai multe preparate de lasagna, cannelloni, spaghete bolognese, musaca sau plăcintă cu carne au fost retrase duminică din raioanele mai multor magazine (Auchan, Casino, Carrefour, Systeme U, Cora, Monoprix, Picard…).
La Paris, o reuniune de criză cu reprezentanţii industriei cărnii este prevăzută pentru luni seară, a anunţat guvernul.
Ministrul francez pentru Consum, Benoit Hamon, se aşteaptă şi la alte cazuri de fraudă: “Vom avea miercuri primele rezultate ale anchetei. Mai ales dacă compania franceză, Spanghero, ştia că achiziţionează carne de cal sau dacă au fost înşelaţi. Dacă va trebui să impunem sancţiuni, nu vom ezita să o facem”, a declarat acesta duminică.
Anterior, acesta a denunţat un circuit al cărnii “care a adus încasări de peste 300.000 de euro”, conform primelor elemente ale anchetei.
Spanghero “a achiziţionat carnea congelată de la un comerciant cipriot, care a subcontractat comanda unui comerciant din Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un abator şi o secţie de tranşare din România”, a detaliat acesta.
În trecere, Hamon a lansat un comentariu la adresa premierului britanic conservator David Cameron: “El care admiră atăt de mult economia fără constrângeri îi poate constata acum consecinţele în ceea ce priveşte un subiect atăt de esenţial ca trasabilitatea produselor alimentare, englezii crezând că cumpără vită şi în schimb mâncând carne de cal!”, a declarat acesta pentru presă.
În Marea Britanie, guvernul britanic a exclus duminică impunerea, pentru moment, unui moratoriu privind carnea importată din UE, aşa cum solicitase o deputată a Partidului conservator, aflat la putere.
The Independent: Carnea de cal găsită în supermarketurile britanice “poate fi de măgar”
Carnea care a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franţa şi Suedia ar putea fi de măgar, potrivit unor speculaţii care ar circula în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare din Franţa, scrie The Independent, citat de Mediafax.
Potrivit The Independent, un politician francez a apreciat, duminică, că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită. Căruţele trase de cai au reprezentat o formă de transport ce data de secole în România, însă sute de mii de animale au fost duse la abator după modificarea reglementărilor rutiere.
Potrivit publicaţiei, această lege a fost adoptată în urmă cu şase ani, dar a fost pusă în aplicare recent, interzicând totodată circulaţia căruţelor trase de măgari, ceea ce a condus la apariţia acestor speculaţii în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze.
“Caii au fost interzişi pe drumurile din România, iar milioane de animale au fost trimise la abator”, a declarat Jose Bove, un vechi susţinător al micilor fermieri, vicepreşedinte al Comisie pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European (PE), citat, de asemenea, de publicaţia britanică.
După ce cazul cărnii de cal a fost perceput timp de două zile drept o problemă britanică, scandalul a început să fie luat în serios de către ziarele şi politicienii francezi în acest weekend, scrie publicaţia, care îl citează pe ministrul francez pentru Consum Benoît Hamon afirmând că nu va ezita să treacă la acţiuni judiciare în cazul în care apar probe potrivit cărora cele două companii franceze care au manipulat carnea au ştiut despre fraudă.
The Sun: Temeri privind “SIDA” la şeptelul din România
Caii din România, ţară suspectată de furnizarea cărnii de cal găsite în loc de carne de vită în produse din Marea Britanie, sunt de obicei infectaţi cu o boală similară SIDA la oameni, scrie tabloidul The Sun în ediţia electronică de luni.
Deşi această boală – anemia infecţioasă ecvină – nu reprezintă o ameninţare directă pentru oameni, poate sugera alte probleme de sănătate, scrie Jack Losh de la The Sun, adăugând că este răspândită prin înţepături de insecte, sânge, spermă, salivă, fecale, lapte şi echipament veterinar contaminat. Nu există tratament pentru această boală, adesea mortală, cunoscută şi sub numele de febra de malştină, ea putând fi transmisă inclusiv în timpul gestaţiei.
Potrivit tabloidului, proprietarii britanici sunt obilgaţi să anunţe veterinarul dacă suspectează o infectare a cailor lor. Doi cai au fost ucişi, în Devon şi Cornwall, după ce au fost diagnosticaţi, în octombrie, adaugă publicaţia, citata de Mediafax.
The Sun scrie în continuare că un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Conservator i-a îndemnat duminică seara pe britanici să cumpere carne de vită de origine britanică, în contextul unor temeri tot mai mari faţă de importurile de carne din UE, citând-o pe Anne McIntosh, preşedinta Comisiei parlamentare pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale.
Anne McIntosh a cerut un moratoriu asupra cărnii de provenienţă europeană până la încheierea crizei. “Carnea noastră nu este implicată (în scandal) şi ar trebui să cumpărăm carne (de provenienţă) locală”, o citează tabloidul britanic, îndemnând la “boicotarea UE şi cumpărării de carne de vită britanică”.
Fii primul care comentează