Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şcoala Mircea Eliade are un nou proiect educaţional cu o şcoală din Polonia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anul şcolar 2019/2020 a adus un nou proiect de parteneriat educaţional între Şcoala Gimnazială Mircea Eliade din Satu Mare şi o şcoală poloneză.

Instituţia de învăţământ sătmăreană are mai multe experienţe frumoase cu elevii şi cadrele didactice din Polonia, iar prin acest nou proiect, încheiat cu Şcoala Ştefan Jeromski din Maclocice, regiunea Maslow, Polonia, se are în vedere un schimb de experienţă între profesori.

Cadrele didactice poloneze au ajuns la Satu Mare vineri, iar în cursul zilei de luni, 11 noiembrie, au asistat efectiv la ore de matematică, limba franceză, muzică şi gastronomie, la clase din învăţământul primar şi gimnazial. Prima întâlnire din cadrul proiectului intitulat sugestiv “Educaţie europeană” a adus la Satu Mare cinci cadre didactice de la şcoala parteneră din Polonia, profesori de diferite specialităţi, în frunte cu directoarea unităţii de învăţământ. În sala festivă, înainte de a asista la ore, polonezii s-au simţit ca acasă pentru că elevii Şcolii Gimnaziale Mircea Eliade au susţinut un moment artistic minunat, un spectacol popular pe parcursul căruia le-au prezentat oaspeţilor câteva din elementele noastre tradiţionale, cântecul popular românesc, ia, portul popular. Într-un spectacol pus în scenă şi dirijat de profesoara Ileana Petrovici.

Bineînţeles, proiectul a fost deschis prin intonarea imnurilor celor două state partenere, imnul României şi al Poloniei, cei prezenţi transmiţându-le profesorilor polonezi un călduros “La mulţi ani” pentru că în 11 noiembrie a fost Ziua Naţională a Poloniei.

100 de ani de relații diplomatice

Directoarea Şcolii Mircea Eliade Satu Mare, profesoara Mariana Sălăgean, a amintit şi faptul că se aniversează acum şi 100 de ani de când există relaţii de diplomaţie între cele două ţări. “Marcăm deschiderea acestui proiect printr-o sărbătoare frumoasă. Ne-am dorit ca partenerii noştri să se simtă bine la noi, să se simtă ca acasă şi să ne cunoască mai bine, pe copiii noştri, elevii, pe noi, cadrele didactice. Sunt sigură că de pe urma acestui proiect vom avea numeroase beneficii, deja implementând la orele de muzică lucruri învăţate de la colegi de-ai noştri polonezi în cadrul altor proiecte de parteneriat educaţional”, ne spune directoarea şcolii sătmărene. După asistenţa de la ore, la şcoală a avut loc o masă rotundă pentru ca toţi profesorii implicaţi să poată dezbate cele observate la nivel de clasă.

Următoarea întâlnire în cadrul proiectului cu Polonia are loc în luna aprilie a anului viitor, când profesorii sătmăreni vor merge în asistenţă la ore la şcoala poloneză parteneră, iar la final de proiect va fi redactat un caiet metodic ce va conţine asemănări şi deosebiri între sistemele educaţionale, exemple de bună practică din cadrul acestora.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns