Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se apropie ora bilanțului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anul trecut pe vremea aceasta era mare forfotă în partide. Se pregăteau candidații pentru alegerile locale. PSD și PNL luaseră hotărârea de a merge pe liste comune. Și-au împărțit locurile în consiliile locale și județene. Și-au desemnat candidații în așa fel încât să realizeze cupluri capabile să obțină victoriile maxime. S-au axat în special pe consiliile județene și pe primăriile capitale de județ. Dacă unui partid îi revenea candidatul pentru primărie în mod automat celălalt partid avea candidat pentru președinția consiliului județean.

Strategia s-a dovedit eficientă. Astfel s-au antrenat în lupta electorală ambele partide pentru că pierderea unei funcții atrăgea după sine eșecul și pentru celelalte funcții. Nu s-a precupețit niciun efeort. Unitatea a fost totală, fără cusur. Relațiile dintre liberali și social democrați au fost aproape perfecte. A existat, desigur, multă perfidie, însă în final fiecare partid și-a dovedit loialitatea unul față de celălalt. Alegerile locale au fost un foarte bun exercițiu pentru parlamentare. Oamenii și-au făcut încălzirea pe teren, iar rezultatele i-au entuziasmat. USL a mai avut șansa nesperată de a de ajunge la guvernare în urma unei moțiuni de cenzură. Mai mult noroc decât au avut PSD și PNL în campania din luna mai 2012 nu poate fi imaginat. Nu știm când se vor mai întâlni cu o asemenea șansă.

Victoriile candidaților USL s-au datorat în realitate electoratului. Lumea era atât de dornică de schimbare încât au pus fără ezitare ștampila pe USL. Practic, în fața votului nagativ, restul partidelor nu au avut nicio șansă. PDL a pierdut aproape toate pozițiile. UDMR a înregistrat eșecuri în locuri în care nici nu se gândea că poate fi învins. 37 sau 38 de județe s-au ales cu președinții de consilii județene USL, iar în majoritatea primăriilor mari au fost instalați primari PSD sau PNL. Mai mult de atât nu se poate câștiga decât într-o țară nedemocratică.

A trecut un an de la declanșarea campaniei electorale. A sosit vremea bilanțurilor. Ce au promis și ce au realizat? Orizontul de așteptare a fost uriaș. Programele electorale au fost generoase. Pe niciun candidat nu l-a durut gura să promită. Fiecare candidat în parte a avut propriul său program, iar peste toate s-a așternut programul USL. Responsabilitatea îi revine fostului candidat desemnat câștigător, dar marea responsabilitate politică revine USL-ului. Cele două partide vor plăti costurile unei administrații proaste sau se vor bucura de încrederea oamenilor dacă aceștia vor considera că USL a guvernat bine.

Părerile, la un an sunt împărțite. Electoratul mai îngăduitor poate considera că aleșii și-au făcut datoria și că lucrurile merg mai bine. Alții pot găsi motive să spună că s-au înșelat, că nu au ales bine. Primarii, președinții de consilii, pot aduce argumente în favoarea lor. Puțini sunt cei care au curajul să recunoască în mod public că nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Indiferent de opțiuni, dezbaterea este necesară. Așa cum fiecare instituție își face propriul bilanț, și la nivel de primărie de comună, oraș sau municipiu trebuie făcută o dare de seamă. Numai în felul acesta oamenii se vor convinge dacă au votat bine sau nu. Numai în felul acesta aleșii pot îndrepta lucrurile pe care nu le-au făcut bine, își pot face o imagine reală față de propria lor prestație.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un gest pentru viitor

Asculta acest articol Crin Antonescu trimite un prim semnal care să schițeze portretul viitorului președinte Crin Antonescu. Liderul PNL îi