Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se joacă după regulile unei coaliții de guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ce se ascunde în spatele schimbului de replici acide dintre Antonescu și Ponta? Teama PSD că va sprijini un candidat la președinție care va rămâne la Cotroceni și va face jocurile după alegerile din 2016 și 2020. Mandatul prezidențial de cinci ani face din președinte omul care transcende ciclurile electorale.

Astfel Traian Băsescu în urma câștigării unui singur mandat a desemnat premierul după alegerile din 2004 și 2008. În felul acesta, ca urmare a modificării Constituției din 2003, președintele viciază rezultatele alegerilor parlamentare. PSD a fost victima propriilor planuri în 2004 și în 2008 și era cât pe ce să fie și în 2012 dacă nu ar fi realizat alianța cu PNL. Dacă va sprijini candidatura lui Crin Antonescu va fi exact în aceeași situație în 2016 și 2020.

Nu trebuie să ai o minte de savant ca să pricepi în ce capcană se aruncă PSD. Așadar, putem afirma cu certitudine că PSD nu va merge pe mâna lui Crin Antonescu.
Cu totul altceva era dacă se modifica Constituția. Mandatul prezidențial se reducea la patru ani, prerogativele prezidențiale erau reduse, președintelui rezervându-i-se un rol decorativ. Traian Băsescu trece drept cel care a împiedicat modificarea Constituției.

Nu este exclus ca însuși șeful Comisiei, nimeni altul decât Crin Antonescu, să se fi obstrucționat singur. Nu i-ar fi convenit să stea de formă în fruntea statului, urmând ca deciziile să fie luate de guvern. O marionetă la Cotroceni ar fi pe placul PSD, dacă președintele provine din alt partid. Liberalii cu siguranță nu s-ar fi mulțumit doar să dea președintele și să nu beneficieze de niciun avantaj.

Cum toate calculele conduc la ideea că PSD nu poate câștiga singur președinția, social democrații se vor îndrepta spre un candidat independent. Nu întâmplător în ziua în care izbucnea războiul dintre PSD și PNL, Victor Ponta avea o întâlnire cu Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei, guvernatorul BNR sunt vehiculați de multă vreme ca posibili candidați prezidențiali independenți sprijiniți de PSD. Victor Ponta, după cum arată sondajele, dar mai cu seamă din cauza polarizării electoratului, nu are șanse în fața unui candidat al dreptei.

Pe de altă parte, calculele îl plasează pe Crin Antonescu într-o poziție de favorit în situația în care ajunge în turul doi cu un candidat al stângii. De aici i se trage siguranța în confruntarea cu Victor Ponta. Liderul liberal este în cărți în ambele situații, și ca posibil candidat USL și candidând doar în numele PNL. De aici i se trage siguranța de sine afișată nestingherit în confruntarea cu Victor Ponta.
În același timp PSD este descoperit. Suportă întreaga responsabilitate a guvernării. Își asumă cele mai nepopulare soluții. PSD suportă huiduielile străzii în timp ce PNL s-a dat de partea manifestanților.

Confruntările dintre PSD și PNL nu se rezumă la conflictul dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Cele două partide descoperă că au interese divergente mai peste tot. Ultima figură pe care pesediștii le-au făcut-o liberalilor s-a consumat la numirea directorului televiziunii publice. PNL, conform algoritmului, urma să-și numească un om în fruntea TVR. Parlamentarii PSD au lipsit de la vot. La o adică PSD arată că știe juca la ofsaid.

În consecință Crin Antonescu l-a mai făcut o dată mincinos pe Victor Ponta, demonstrând că nu acceptă rolul de marionetă nici ca președinte de partid. În aceste condiții  nu se mai poate vorbi despre o guvernare USL, ci avem deja o coaliție de guvernare formată din patru partide distincte PSD-PNL-PC-UNPR.  Se joacă după regulile unei coaliții de guvernare formată din partide independente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Săptămâna decisivă

Asculta acest articol     Începută într-o brambureală desăvârșită, campania electorală s-a limpezit pe parcurs. Fiecare partid știa un singur lucru,