

Vremea din această primăvară a influenţat inclusiv perioada de coacere a culturilor păioase de toamnă, fiind devansată perioada deja cunoscută. Potrivit estimărilor unor specialişti din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare, secerişul la orz se va declanşa în maximum două săptămâni.
Starea de vegetaţie a culturilor de orz este bună, fapt ce poate asigura şi recolte pe măsură. Din evaluările făcute de inginerii agronomi, se scontează pe o producţie medie de 3.500-4.000 de kilograme la hectar în cazul orzului.
Aceste cifre ne îndreptăţesc să spunem că pe alocuri nu sunt excluse producţii de peste 5.000 de kilograme la hectar, dar şi cu mult sub media menţionată.
În “pauza” care va fi între secerişul orzului şi al grâului, va începe recoltatul la rapiţă. Spre deosebire de anii anteriori, în toamna anului 2014 au fost semănate 6.100 hectare cu rapiţă în cele mai diverse zone ale judeţului.
Se estimează producţii medii de 2.500-3.000 kilograme la hectar. Din păcate, cu mai puţin de o lună înainte de secerat şi/sau de recoltat, nu sunt încă avansate preţuri estimative pentru culturile de toamnă.
Fii primul care comentează