Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

HOTELIERI ÎN ROMÂNIA

Sectorul hotelier, în redresare?

Sectorul hotelier, în redresare?
Numărul de turişti români care s-au cazat în structurile hoteliere din România a ajuns la aproape 7 milioane, în 2023...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… foarte aproape de nivelurile record şi peste media din anii de dinaintea pandemiei, arată rezultatele unui raport publicat, marţi, 19 martie, de Colliers.

 

În acest context, sectorul hotelier a continuat să se redreseze, cu o creştere susţinută a turismului de agrement.

 

Totodată, în vara anului 2023, nivelul traficului aerian de pasageri l-a depăşit pe cel din 2019, stabilind noi recorduri atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe mari din ţară.

 

Însă redresarea turismului internaţional în România nu a fost la fel de rapidă precum cea a turismului intern, numărul turiştilor străini care sosesc în ţară menţinându-se cu aproximativ 25% sub nivelul anterior pandemiei. Astfel, având în vedere în special cele aproape 2.000 de camere care ar putea fi livrate în perioada 2024-2026, specialiştii subliniază că piaţa se pregăteşte pentru o expansiune.

 

În paralel, se observă o creştere semnificativă a numărului şi a varietăţii de branduri hoteliere care caută să intre pe piaţa locală, de la cele de lux şi până la cele mai accesibile.

 

“Mulţi dintre aceşti operatori oferă mai multă flexibilitate şi stimulente pentru a încuraja dezvoltatorii să iniţieze proiecte, iar atunci când o clădire primeşte sprijinul unui brand internaţional, finanţarea bancară devine mai accesibilă. De asemenea, la creşterea pieţei contribuie şi apariţia unor operatori profesionişti, internaţionali sau locali, care închiriază clădiri de la proprietari şi le administrează ca hoteluri. Acest aspect are relevanţă în piaţă, pentru că ei acţionează ca intermediari între dezvoltatori şi branduri, reducând riscurile pentru unii investitori”, notează raportul.

 

Colliers consideră că perspectivele pe termen mediu rămân o provocare: “Chiar şi fără a lua în calcul incertitudinile economice, hotelurile locale întâmpină obstacole din ce în ce mai mari, de la lipsa forţei de muncă (peste 10% dintre angajaţii hotelurilor centrale din Bucureşti sunt din străinătate, în special din Asia de Sud) până la schimbări semnificative ale costurilor de operare, pe fondul creşterii preţurilor la energie”.

 

CITEȘTE ȘI:Parlamentarii USR, Zob și Panait, nu știu nimic despre hoteluri Gay-Friendly și Gay în Satu Mare

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*