Image 1
Image 2

Şedinţa Filialei Uniunii Ziariştilor Anton Davidescu Satu Mare şi medalion memorial Iosif Ţiproc

La restaurantul Poesis s-au strans peste 50 de cupluri
Joi, 23 martie 2923, la sediul Centrului Multicultural Poesis Satu Mare, a avut loc şedinţa Filialei Uniunii Ziariştilor din România (UZPR) Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Şedinţa Filialei Uniunii Ziariştilor Anton Davidescu Satu Mare şi medalion memorial Iosif Ţiproc

 

Joi, 23 martie 2923, la sediul Centrului Multicultural Poesis Satu Mare, a avut loc şedinţa Filialei Uniunii Ziariştilor din România (UZPR) Satu Mare.

Ca o prefaţare a evenimentului, pe masa prezidiului, erau expuse cele şapte cărţi semnate de Iosif Ţiproc.

 

 

Au participat la întâlnire membrii conducerii filialei sătmărene – Felician Pop, preşedinte, Adriana Zaharia, vicepreşedinte, Mihai Sălceanu, secretar – , ziarişti de la numeroase publicaţiei online şi tipărite, colaboratori mass media.

 

 

 

Semnarea Apelului adresat autorităţilor locale

 

În prima parte a şedinţei, Adriana Zaharia a dat citire unui Apel prin care filiala se alătură scriitorilor care au semnat Apelul adresat autorităţilor locale şi primarului Kereskenyi Gabor. În apel, se arată că ”primarul condiţionează eliberarea autorizaţiei de construcţie a monumentului «Centenar dr. Vasile Lucaciu, Poarta Recunoştinţei» de eliminarea trextului care surprinde în puţine cuvinte personalitatea, jertfa, spiritul de sacrificiu, legenda în care a fost învăluit dr. Vasile Lucaciu de popor încă din timpul vieţii”. Mai mulţi ziarişti au semnat apelul.

 

 

În continuare, au avut loc câteva activităţi administrative, cum ar fi distribuirea revistei UZP, prezentarea şi viza legitimaţiilor, facilităţi acordate membrilor breslei etc. Tot în acest context, scriitorul George Vulturescu le-a recomandat jurnaliştilor să contribuie cu articole la revista asociaţiei, în care să fie reliefată muca şi viaţa din acest colţ de ţară.

 

 

 

Medalion memorial dedicat scriitorului şi ziaristului Iosif Ţiproc

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unui Medalion memorial şi concurs dedicat scriitorului şi ziaristului sătmărean Iosif  Ţiproc, de la a cărui naştere au trecut 70 de ani. Manifestarea, ajunsă la cea de-a X-a ediţie, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare şi moderată de Robert Laszlo, managerul instituţiei. sub egida Consiliului Judeţean Satu Mare, a Centrului Multicultural Poesis şi UZPR Satu Mare.

 

 

Personalitatea jurnalistului plecat pe calea înaintaşilor a fost evocată de scriitorii: Dumitru Păcuraru, Robert Laszlo, Felician Pop, George Vulturescu, de Manuela Breban fiica regretatului jurnalist şi de Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare.

 

 

Astfel, în cuvântul său, Felician Pop a rememorat activitatea jurnalistului Iosif Ţiproc, momente comune din colaborarea şi prietenia cu el şi a comentat scrierile sale. ”El a fost un spirit justiţiar, un războinic, mereu de partea oamenilor simpli şi nu a scris despre evenimente banale”. Vorbitorul a evocat evenimente petrecut în diferite locuri din în judeţ, la care Iosif Ţiproc a fost prezent şi le=a relatat la faţa locului.

 

 

Scriitorul Dumitru Păcurar, ca fost director al ziaristului Iosif Ţiproc, a relatat pe larg despre începuturile activităţii de jurnalist a lui Iosif Ţiproc, precum şi despre contextual în care se lucra în acei ani în meseria de journalist, despre competiţia din redacţie. Ţiproc se ocupa îndeosebi de oamenii cu necazuri, apoi despre chestiuni istorice cum ar fi cele despre personalităţi şi clădirii deosebite.

 

 

Despre felul în care s-a comportat în familie şi în relaţiile cu semenii a vorbit fiica sa, Manuela Breban.

 

 

La rândul său, Zamfir Danciu a relatat despre împrejurările în care l-a cunoscut pe journalist, cu prilejul documentării lucrării Conace, oameni, destine, la Direcţia de Cultură.

 

 

 

 

Festivitatea de premiere a concursului de reportaje dedicat lui Iosif Ţiproc

 

În continuare, a avut loc a avut loc festivitatea de premiere a concursului de reportaje Iosif Ţiproc, la care au participat elevi din mai multe licee sătmărene.

 

 

Juriul format din Manuela Breban – preşedinte, Mihai Sălceanu, Robert Laszlo, Loredana Ştirbu şi Felician Pop, a acordat următoarele premii:

  • Marele Premiu – Stan Paula – Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca” Satu Mare;
  • Premiul I (Liceu) – Patrick Csisar- Col. Naţional ,,Ioan Slavici”Satu Mare;
  • Premiul II (Liceu) – Hodorog Iulia-Liceul Teoretic ,,George Pop de Băseşti” Satu Mare;
  • Premiul III-(Liceu) – Fărcaş Gabriel- Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” Satu Mare;
  • Premiul I (Gimnaziu) – Feher Valentin Emanuel „Liceul de Arte,, Aurel Popp” Satu Mare;
  • Premiul II (Gimnaziu) – Fodor Fiona- Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare;
  • Premiul III (Gimnaziu) – Sebo Kata, Matecsa AmaliaLiceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare;
  • Premiul Familiei Ţiproc – Adrian Lupescu-Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca,, Satu Mare;
  • Premiul UZPR – Schnellenperger Denis – Liceul Tehnologic Tăşnad;
  • Premiul Cronograf – Şugar Camelia Lăcrămioara-Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.

 

Manifestarea s-a încheiat cu momentele muzicale asigurate de tânărul cantautor Adrian Lupescu.

 

 

 

Citște și:

 

 

UZPR lansează un APEL către primarul Kereskenyi Gabor semnat de 42 de scriitori şi ziarişti sătmăreni

 

Peste 60 de ziariști, scriitori și artiști din Satu Mare, la prima ediție a galei presei (Foto)

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with