Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfanta Bernadeta Soubirous (1844-1879) – Fecioara

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfanta Bernadeta Soubirous
Sfanta Bernadeta Soubirous

fanta Bernadeta Soubirous este comemorata doar de cultele de rit occidental, insa, sarbatoarea apare la date diferite in calendar. Pentru veneratia sa a fost aleasa ziua mortii sale, 16 aprile, dar in multe calendare ziua Sfintei Bernadeta este mentionata pe 18 aprilie.

Festivitatea Sfintei Fecioare de la Lourdes, din ziua de 11 februarie, festivitate prevazuta cu o slujba deosebita, ne aminteste aratarea Maicii Domnului la o tanara de paisprezece ani, care nu stia nici sa citeasca, nici sa scrie, dar care in fiecare zi recita Sfantul Rozariu; aceasta tanara este Bernadeta Soubirous, nascuta in oraselul Lourdes dintr-o familie foarte saraca, in anul 1844.

Prin ea Preacurata a facut sa izvorasca apa miraculoasa, spre care pelerini din intreaga lume vin sa isi reimprospateze credinta si speranta.

Multi se intorc de la Lourdes vindecati si de bolile trupului. Neprihanita Fecioara Maria, in timpul celei de a doua aratari, ii spusese Bernadetei: «Nu iti promit ca te voi face fericita in lumea aceasta, ci in lumea de dincolo».

in urma aratarilor minunate cu care a fost favorizata, Bernadeta nu a cautat si nici nu a acceptat sa fie apreciata si laudata de catre oameni.

Cand Episcopul de Lourdes, in prezenta a peste cinci mii de pelerini, aseza statuia Maicii Domnului in grota aratarilor, Bernadeta statea linistita, cuprinsa de un atac de astm, intr-o chilie mica oferita de calugaritele care o primisera in mijlocul lor.

Cand durerile ajungeau aproape de nesuportat, ea suspina: «Nu, nu cer usurare, ci numai tarie si rabdare». Ea si-a petrecut scurta existenta pamanteasca in acceptarea cu liniste si umilinta a suferintelor fizice, ca raspuns plin de generozitate la chemarea Neprihanitei de a face pocainta pentru rascumpararea atator suflete aflate in robia pacatului.

In timp ce la grota binecuvantata se lucra la inaltarea unui sanctuar maret, care sa primeasca sub boltile sale multimile de pelerini si bolnavi ce veneau sa afle acolo ajutor, Bernadeta parea ca dispare in umbra. Dupa ce timp de sase ani a stat in Institutul Surorilor de Caritate din Lourdes, este admisa la noviciatul din Nevers al acelorasi calugarite.

In intervalul de treisprezece ani petrecut aici, nu a cunoscut decat suferinte, insasi superioarele manastirii se purtau fata de ea cu multa raceala; se verifica si in acest caz planul providential prin care sufletele alese nu gasesc intelegere, si nici chiar bunavointa, din partea sufletelor mediocre.

La inceputul vietii sale de manastire, a indeplinit oficiul de infirmiera, apoi a fost sacristana; in cele din urma, dupa ce boala s-a agravat, a fost constransa sa stea mai mult la pat; timp de noua ani de zile a ramas parca atarnata intre viata si moarte.

Persoanelor care veneau sa o consoleze, le raspundea cu surasul luminos intiparit pe fata ei de stralucirea Doamnei Preacurate de la Lourdes: «Maria este atat de frumoasa incat toti cei care au vazut-o o data ar vrea sa moara pentru a o revedea».

Bernadeta, pastorita amintita, care cu ochii proprii a privit inca pe acest pamant fata Fecioarei Zamislite fara prihana stramoseasca, a murit in ziua de 16 aprilie 1879. La 8 decembrie 1933, Papa Pius al XI-lea o ridica la cinstea altarelor, propunand-o ca un model de puritate sufleteasca, simplitate evanghelica si deplina supunere la vointa lui Dumnezeu.

Bernadeta Soubirous a fost canonizata sub numele de Maria Bernard; astfel se exprima legatura intre numele Bernadeta si numele Bernard. Acesta este un nume germanic, compus din: bero=urs si hard= tare; la origine inseamna urs puternic, si face parte din familia numelor de animale atribuite si oamenilor: Lupu, Ursu, Paun… etc.

Bernarda, Bernardina, Bernadeta sunt forme feminine ale numelui Bernard, care aminteste de marele Sfant Bernard, cinstitor inflacarat al Preacuratei si un apostol neobosit al evlaviei catre Maica Domnului.

tinand seama si de intamplarile minunate din viata Bernadetei Soubirous, persoanele credincioase care poarta un prenume din familia numelui Bernard se vor simti indemnate la o evlavie deosebita catre Fecioara Zamislita fara de prihana stramoseasca, izvor de puritate si tarie.

(Vietile sfintilor)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns