Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfanta Ursula – patroana fetelor tinere (sec. IV)

Martiriul Sfintei Ursula
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Martiriul Sfintei Ursula

In 21 noiembrie cultele catolice comemoreaza ziua Sfintei Ursula, o tanara, care si-a dat viata pentru credinta crestina.

Iconografia si istorisirile populare o prezinta pe Sfanta Ursula ca fiind fiica unui mic rege englez, care in fruntea a unsprezece mii de tinere fecioare au ajuns cu corabiile pe apele Rinului si in dreptul orasului Köln au fost atacate de o armata de huni, pentru a nu fi dezonorate, Sfanta Ursula le-a propus sa se arunce in apele adanci ale fluviului. Urmandu-i sfatul si exemplul, toate au preferat sa fie inghitite de valuri, mai degraba decat sa ajunga in mainile unor oameni care nu stiau decat sa prade, sa calce in picioarele orice li se impotriveste si sa ucida.

Cercetarile istorice au ajuns la concluzia ca in secolul al IV-lea au fost martirizate mai multe fecioare in orasul Koln, si trupurile lor ingropate intr-un loc peste care s-a ridicat o biserica in secolul al VII-lea, iar mai tarziu s-a intemeiat si o manastire, spre a cinsti memoria Sfintei Ursula si a celorlalte fecioare, fara a se preciza numarul martirelor.

De asemenea, s-a aflat ca sub imparatul Gratian (375-385), comandantul armatei romane in Bretania, Flavius Clemens Maximus, a ridicat pretentii asupra tronului si a voit sa-si treaca armata din Anglia in Bretania, pe coasta franceza. Cu aceasta ocazie a luat ostatice mai multe tinere, printre care si pe fiica unui rege local, numita Ursula. Corabia cu ostaticele a fost abatuta de o furtuna spre nord si a patruns pe continent, prin estuarul Rinului.

Ajungand la Koln, tinerele au fost masacrate de o ceata de huni, si trupurile lor adunate si ingropate cu cinste de catre locuitorii orasului. Numarul mare de tinere la care se refera istorisirea populara este, poate, expresia elanului de credinta din acele vremuri, cand foarte multi tineri si foarte multe tinere isi consacrau intreaga viata lui Dumnezeu, imbratisand starea de feciorie perpetua; acest elan a dat Bisericii nenumarati martiri si a facut sa apara pe pamantul Europei o constelatie de manastiri, atat pentru barbati cat si pentru femei.

Un alt factor care a contribuit la raspandirea cultului Sfintei Ursula este alegerea ei ca patroana a institutului intemeiat in 1530 de catre Sfanta Angela Merici (vezi 27 ianuarie), pentru formarea culturala si religioasa a tinerelor din paturile sarace, asa numitele “calugarite ursuline”. Morala crestina nu aproba sinuciderea, dar se considera ca in cazul Sfintei Ursula a fost o inspiratie divina extraordinara, si dragostea pentru puritatea sufletului a invins dragostea pentru viata pamanteasca.

(Vietile Sfintilor)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns