Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RUGĂCIUNE

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan – viața, minunile și moștenirea sa

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan – viața, minunile și moștenirea sa
Mormântul și mănăstirea sa de lângă râul Iordan au devenit locuri de pelerinaj și sunt venerate până în zilele noastre.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Calendar Ortodox 2025:

 

 

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan s-a născut în provincia Licia, în sudul Asiei Mici (Turcia de astăzi), într-o familie înstărită. De tânăr, a renunțat la viața lumească pentru a deveni călugăr, retrăgându-se în regiunea Tebaida, în deșertul egiptean. Mai târziu, a revenit în Licia, iar în a doua jumătate a secolului al V-lea, a plecat în Palestina, unde a întemeiat o mănăstire în apropierea râului Iordan, trăind în rugăciune și asceză.

 

 

Asceza și întâlnirea cu Sfântul Eftimie

 

Sfântul Gherasim a fost, inițial, atras de învățătura monofizită, însă, cu ajutorul Sfântului Eftimie cel Mare, a renunțat la aceasta. A trăit în post aspru, în special în timpul Postului Mare, când se retrăgea în pustie și se hrănea doar cu Sfânta Împărtășanie.

 

 

Minunea leului

 

O întâmplare celebră din viața sa relatează cum Sfântul Gherasim a vindecat un leu care avea un spin în labă. Din acel moment, leul l-a urmat pretutindeni și a devenit paznicul catârului folosit la mănăstire pentru a transporta apă. Când catârul a fost furat de negustori, Sfântul a crezut că leul l-a mâncat și l-a pus să-i preia sarcinile. Când leul a recuperat catârul și l-a readus la mănăstire, Sfântul Gherasim l-a eliberat, dar animalul a continuat să-l viziteze.

 

 

Trecerea la Domnul și moștenirea sa

 

Sfântul Gherasim a trecut la Domnul în anul 475, fiind înmormântat cu cinste de frații săi. Legenda spune că leul, aflând de moartea sa, s-a culcat pe mormântul sfântului și a murit de durere.

 

 

Mormântul și mănăstirea sa de lângă râul Iordan au devenit locuri de pelerinaj și sunt venerate până în zilele noastre.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*