Luni, 28 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Iachint de Vicina, primul mitropolit al Ţării Românești. Această zi este marcată în calendar cu cruce neagră.
Sfântul Iachint de Vicina este recunoscut ca ultimul mitropolit al Vicinei și primul mitropolit al Ţării Românești, conform informațiilor disponibile pe crestinortodox.ro. Înainte de el, scaunul mitropolitan a fost ocupat de personalități de seamă, cum ar fi Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (menționat între 1347-1348). Se consideră că fosta Vicina corespunde așezării Isaccea, din județul Tulcea.
Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicția bizantină. Deși nu se cunoaște exact momentul în care Sfântul Iachint a părăsit acest scaun, el a fost recunoscut ca mitropolit al Ţării Românești în urma mai multor scrisori trimise de domnitorul Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în mai 1359.
În timpul mitropoliei sale, Iachint a organizat viața bisericească din Ţara Românească, zidind biserici, hirotonind preoți și aducându-l pe Sfântul Nicodim de la Tismana pentru a organiza mănăstirile după modelul Muntelui Athos. De asemenea, a avut grijă de românii transilvăneni, trimițându-le misionari și clerici. Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veșnice în anul 1372 și a fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeș.
Rugăciune către Sfântul Iachint de Vicina pentru protecție
În această zi, este bine să te rogi pentru ocrotire împotriva primejdiilor, bolilor și necazurilor.
Rugăciune:
„Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te știm, părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit și iconom al Tainelor dumnezeiești. Te rugăm să ne păzești de primejdii, de boli și de necazuri, ca să-ți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Românești!
De Hristos, Păstorul cel mare, ai fost dăruit Ţării Românești ca întâi mare păstor duhovnicesc, Sfinte Ierarhe Iachint, spre călăuzirea noastră și întărirea în dreapta credință, pe care am primit-o prin cuvântul Evangheliei, semănat în inimile strămoșilor noștri de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat; pentru aceasta, după datorie, te cinstim zicând:
Bucură-te, mărturisitor al dreptei credințe!
Bucură-te, iubitor de nevoințe!
Bucură-te, cel plin de râvnă sfântă pentru poruncile Domnului!
Bucură-te, miel curat al lui Hristos și păstor al poporului!
Bucură-te, propovăduitorul Ortodoxiei prin faptă și cuvânt!
Bucură-te, arhiereu luminat de umbrirea Duhului Sfânt!
Bucură-te, rugător neadormit pentru păstoriții tăi!
Bucură-te, izbăvitorul turmei tale de lupii răpitori și răi!
Bucură-te, pildă de răbdare smerită în necazuri, în boli și în întristări!
Bucură-te, luminător cârmuitorilor credincioși ai acestei țări!
Bucură-te, flacără nestinsă a rugăciunii și a deplinei milostiviri!
Bucură-te, întemeietor de multe sfinte biserici și mânăstiri!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Românești!”
Fii primul care comentează