Image 1
Image 2

MOȘTENIRE SPIRITUALĂ

Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, luminător al credincioșilor

Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, luminător al credincioșilor
După trei ani de slujire ca patriarh, Sofronie s-a mutat în pace la Domnul, lăsând în urmă o moștenire spirituală de neprețuit pentru credincioși.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În data de 11 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, un înțelept și mare apărător al credinței. Cunoscut pentru erudiția sa și devotamentul față de Dumnezeu, acesta le-a arătat credincioșilor calea spre o viață sfântă.

 

 

Originea și învățătura Sfântului Sofronie

 

Sfântul Sofronie s-a născut în Damasc, în jurul anului 550, într-o familie evlavioasă din Fenicia, ținut încununat de munții Libanului. Încă din tinerețe, a demonstrat o inteligență remarcabilă, fiind pasionat de învățătură și de viața virtuoasă. A deprins primele sale cunoștințe în Damasc, însă dorința de aprofundare l-a îndemnat să se retragă la Mănăstirea Sfântului Teodosie, unde s-a dedicat studiului Scripturilor și rugăciunii.

 

 

 

În căutarea unei vieți și mai sfinte, s-a îndreptat spre Alexandria, unde l-a întâlnit pe înțeleptul Ioan Moshu. Alături de acesta, a dus o viață ascetică, dedicată studiului și scrierii. În această perioadă, s-a confruntat cu o boală grea la ochi, dar a fost vindecat prin intervenția sfinților doctori fără de arginți, Chir și Ioan. Drept recunoștință, a consemnat minunile acestora într-o scriere care a rămas mărturie a credinței sale.

 

 

Episcop al Ierusalimului și apărător al ortodoxiei

 

Datorită virtuților sale, Sofronie a fost ales episcop al Ierusalimului, unde a slujit cu dăruire. În timpul păstoririi sale, a trebuit să facă față invaziei perșilor, fiind nevoit să se refugieze temporar la Alexandria. Acolo, a scris o lucrare de laudă despre Sfântul Ioan cel Milostiv, ilustrând viața plină de compasiune a acestuia.

 

 

Revenit în Ierusalim, Sofronie a condus Biserica cu înțelepciune și fermitate, luptând împotriva ereziilor vremii. Prin scrierile sale, a lăsat mărturii prețioase despre trăirea creștină autentică. Printre operele sale se numără Limonariul, scris împreună cu Ioan Moshu, Viața Sfântului Ioan cel Milostiv și Viața Sfintei Maria Egipteanca.

 

 

După trei ani de slujire ca patriarh, Sofronie s-a mutat în pace la Domnul, lăsând în urmă o moștenire spirituală de neprețuit pentru credincioși.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*