Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SIGURANȚA ALIMENTARĂ

Sfaturi utile pentru folosirea corectă a frigiderului de la DSVSA Satu Mare

Sfaturi utile pentru folosirea corectă a frigiderului de la DSVSA Satu Mare
Pentru siguranță, o modalitate bună este congelarea alimentelor nepreparate sau gătite, având grijă să: Respectați instrucțiunile de congelare și decongelare de pe etichetă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Frigiderul este un echipament eficient în lupta împotriva germenilor patogeni, dar trebuie utilizat corect, pentru o eficiență ridicată. Sfaturi utile primim de la Direcția Sanitar Veterinară Satu Mare (DSVSA).

 

 

Reglați temperatura corectă (între 0,0 C – 5,0 C); Nu deschideți prea des și nu lăsați ușa deschisă prea mult timp; Așteptați ca alimentele preparate săse răcească înainte de a le introduce în frigider; Dacă frigiderul este prea încărcat, reglați temperatura cu câteva grade mai jos, asigurând mediul adecvat, astfel încât microorganismele să nu se dezvolte; Dezghețați frigiderul imediat ce se formează gheață(dacăsunteți în posesia unui astfel de tip de frigider)și igienizați corespunzător.

 

Depozitele de gheață diminuează capacitatea de răcire și astfel temperaturile optime sunt mai greu de atins. Deși refrigerarea este o modalitate extrem de eficientă pentru păstrarea alimentelor, există microorganisme care se dezvoltă chiar și la temperaturile scăzute din frigider. Pentru ca hrana dumneavoastră să fie sigură, nu depozitați în frigider resturi de mâncare preparată mai mult de două zile.

 

 

În afara frigiderului, în condiții favorabile o bacterie ajunge în 8 ore la câteva milioane de germeni și în 12 ore la mii de milioane de germeni! Pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor: Dacă eticheta prevede “a se păstra la temperatura de refrigerare”, asigurați-vă că păstrați alimentele în frigider.

 

 

Dacă alimentele nu sunt etichetate cu instrucțiuni de depozitare și acestea fac parte din categoria alimentelor perisabile trebuie să le depozitați în frigider și să le consumați în maxim două zile; Anumite alimente ambalate în borcane sau sticle trebuie păstrate în frigider odată ce au fost deschise. Întotdeauna verificați și urmați indicațiile de depozitare de pe etichetă; Dacă ați preparat alimente de genul preparatelor reci sau Sandwich-uriși nu intenționați să le mâncați imediat depozitațile în frigider până doriți să le consumați; Răciți ceea ce a rămas de la servirea mesei cât de repede puteți (ideal între o oră și două ore) și depozitați-le în frigider. Mâncați aceste alimente în maxim două zile, cu excepția orezului gătit care trebuie consumat într-o zi pentru a evita o toxiinfecție. Cartofii nepreparați se păstrează cel mai bine în mediu răcoros și uscat, nu în frigider. Atunci când depozitați cartofii în frigider conținutul de zahăr al acestora creste, gătirea lor sub orice formă (coacere, prăjire, gratinare) la temperaturi ridicate putând genera niveluri ridicate de acrilamida, substanță chimică cu potențial cancerigen.

 

 

O deosebită importantă o constituie depozitarea cărnii: Depozitați carnea crudă în containere bine închise în rafturile de jos ale frigiderului astfel încât să nu poată contamina alte alimente; Respectați instrucțiunile de depozitare indicate pe etichetă și nu consumați carnea cu termen de valabilitate depășit;

 

 

Atunci când gătiți carne și nu intenționați să o consumați imediat, răciți-o cât de repede putețiși refrigerați-o sau congelațio. Depozitați în frigider, separat, carnea gătită de cea crudă.

 

 

Pentru siguranță, o modalitate bună este congelarea alimentelor nepreparate sau gătite, având grijă să: Respectați instrucțiunile de congelare și decongelare de pe etichetă; Decongelați produsele în frigider, astfel încât să nu existe riscul că acestea să se deterioreze dacă stau prea mult la temperatura ambientală.

 

 

Puteți sădezghețați la cuptorul cu microunde alimentele pe care intenționați să le gătiți imediat după decongelare; Încercați să preparați carnea în maxim două zile de la decongelare, altfel aceasta se va deteriora asemenea cărnii proaspete.Atunci când congelați carne crudă și peşte dezghețat, o cantitate de” lichid ” se scurge din aceste produse și poate contamina cu microorganisme alte alimente, suprafețe, alte ambalaje de produse, cu care intră în contact.

 

CITEȘTE ȘI: Controalele DSVSA Satu Mare

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns