Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRADIȚII

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie
Se spune că cine nu respectă această sărbătoare va avea parte de ghinion.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur, considerați ocrotitorii învățământului teologic. Această sărbătoare cu cruce roșie în calendar simbolizează unitatea creștinilor și este prăznuită prin rugăciune și milostenie.

 

 

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi?

 

Cei trei mari sfinți ai creștinismului răsăritean au trăit în secolul al IV-lea și au luptat împotriva ereziilor vremii. La începutul secolului al XI-lea, credincioșii dezbăteau care dintre cei trei a avut cea mai mare contribuție în viața Bisericii. Potrivit tradiției, Sfinții Ierarhi s-au arătat în vis Episcopului Ioan Mauropus, spunând că nu există vreo ierarhie între ei și cerând să fie prăznuiți împreună. Astfel, s-a stabilit o zi comună de sărbătoare, pe 30 ianuarie.

 

 

Rolul fiecărui ierarh în viața Bisericii

 

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadociei și a avut un rol esențial în organizarea monahismului. A fondat primele spitale creștine și a scris lucrări importante despre Sfânta Treime.

 

Sfântul Grigorie Teologul, numit și „cuvântător de Dumnezeu”, a explicat în scrierile sale Taina Sfintei Treimi și a fost un orator remarcabil.

 

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a remarcat prin predicile sale despre milostenie și pocăință, chemând credincioșii la o viață trăită în credință.

 

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

 

Credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și pentru a aprinde lumânări în memoria celor trecuți în neființă.

 

Se împart colivă, fructe și preparate din pește, oferite simbolic unui număr de trei bărbați.

 

În tradiția populară, din 30 ianuarie vremea începe să se încălzească, anunțând apropierea primăverii.

 

Femeile văduve se roagă Sfântului Grigorie Teologul pentru ajutor, iar fetele nemăritate țin post, rugându-se pentru o căsnicie fericită.

 

Se spune că cine nu respectă această sărbătoare va avea parte de ghinion. De aceea, este bine să evităm munca fizică și să petrecem ziua în liniște, alături de familie.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*