
După cum am aflat de la compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă – ABAS – Someş-Tisa din Cluj-Napoca, în această perioadă, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare execută lucrări de decolmatare a albiei minore a râului Tarna Mare. Lucrările se desfăşoară în colaborare cu Primăria Tarna Mare.
Se are în vedere decolmatarea albiei râului pe o lungime de 1,8 kilometri. Intervențiile cuprind tronsonul cursului de apă din localitate. Aşa cum se ştie, râul are o porţiune suficient de mare care traversează centrul comunei Tarna Mare, iar neîntreţinerea albiei poate creea probleme în caz de viituri.
La aceste activităţi de decolmatare sunt angajate două utilaje – un excavator cu braţ lung, un buldoexcavator şi formaţia de lucru Tur-Tarna.
Ce înseamnă decolmatarea unui curs de apă? Aceste lucrări au scopul de a curăța albia de materialul aluvionar depus de apele curgătoare, adică de: mâl, pietriș și bolovani. Importanţa decolmatării periodice a cursurilor de apă este esenţială.
În timp, aluviunile depuse îngustează secțiunea de scurgere a apei în albie. Prin îndepărtarea acestora, se asigură o curgere mult mai bună a apei, mai ales în perioadele ploioase. Astfel, riscul de inundare a zonelor riverane este semnificativ redus.
Ce pot face autoritățile locale și cetățenii pentru a preveni inundațiile? Atât autoritățile locale, cât și riveranii au datoria să curețe și să verifice constant dacă șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale sunt întreținute corespunzător.
Toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să mențină în permanență secțiunea de scurgere a apelor curată.
Fii primul care comentează