Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fiind la început de drum, guvernul Ponta trebuie tratat cu obiectivitate. Succesul lui va fi binevenit pentru România care are mari dificultăţi pe toate planurile. Adevăratul său test, îl va da nu acum la numire şi la trecerea prin Parlament, îl va da în primele săptămâni de guvernare.

Acum, presupunem că va trece cu uşurinţă, va găsi majoritatea necesară, sprijinul ei, pentru că ţara trebuie guvernată. PDL şi aliaţii săi din fosta coaliţie de la guvernare nu mai au resurse pentru a-l opri din drum.

Din punct de vedere economico-financiar, nici Ponta ca şi Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu nu se vor dezlipi de FMI, România este prea săracă pentru a face faţă nenumăratelor obligaţii fără ajutorul lor.

Dacă noi sperăm că noul guvern se va afla pe drumul cel bun, socotim că este interesant ce va spune electoratul. Ne aducem aminte cu toţii de promisiunile liderilor USL. Din prima zi vor fi mărite salariile, se vor returna bani pensionarilor, proprietarii caselor naţionalizate vor fi despăgubiţi cum se cuvine. În privinţa lui Traian Băsescu şi Emil Boc, aceştia vor fi acţionaţi în judecată pentru tăierile salariale şi privatizările făcute, spunea Victor Ponta. Însă una sunt declaraţiile publice, promisunile şi cu totul altceva este îndeplinirea lor odată ajuns în fruntea executivului.

Nu ştim încă, nici măcar nu putem presupune, care vor fi raporturile lui Victor Ponta cu justiţia. Marii corifei ai USL au dosare penale, unele au intrat deja în instanţă, în altele anchetele sunt în fază avansată. Marea nădejde a acestora, ne referim la corifeii mai sus pomeniţi, trăiesc cu marea speranţă că vor scăpa basma curată după ieşirea PDL de la guvernare. Relaţia lui Victor Ponta este încă foarte strânsă cu Adrian Năstase. Şi lui Dan Voiculescu, Ponta îi datorează multe. Cei doi îşi vor radicaliza presiunile asupra noului premier, iar acesta în mod sigur va ceda. Este o chestiune cheie: dacă Victor Ponta nu cedează şi lasă justiţia liberă, să procedeze conform legilor şi a constatătrilor făcute, are mari şanse să devină un politician onest şi un premier autentic. Dacă nu, va purta o viaţă eticheta de marionetă.

Pe lângă toate cele pomenite aici, ar trebui avut în vedere Traian Băsescu. Acesta ştie cu siguranţă dedesubturile eşecului politic al PDL. Dar impresia generală este că a amuţit. E adevărat, este la Neptun cu fostul prim-ministru şi toţi observatorii, bolnavi de multă vreme de scenarită, bănuiesc că cei doi pun la cale ceva. Poate că da, poate că nu. Traian Băsescu a cedat prea repede, PDL şi mai repede, la consultările de la Cotroceni partidul nu a mai revendicat nimic, acceptându-şi eşecul.

Graba cu care l-a desemnat ca premier pe Victor Ponta dă multora de gândit. E adevărat că România trebuie guvernată şi nu mai încăpea temporizarea. De asemenea, ar fi făcut o proastă impresie electoratului dacă nu acţiona pe loc conform rezultatelor votului din Parlament. Dar Traian Băsescu pare, cel puţin în aceste momente, ca un învins ce îşi linge rănile la Neptun.

Este la capăt de drum, este la finalul carierei sale de şef de stat, nu l-a învins sistemul ca pe Emil Constantinescu, a fost învins de propriile lui greşeli. Nu le mai înşiruim acum, dar soarta lui ar fi fost cu totul alta dacă nu se înconjura de incompetenţi ca Emil Boc, dacă nu permitea sau dacă nu încuraja ascensiunea unor persoane de parte femeiască care au răvăşit partidul şi multe altele. Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? De ce ar scăpa Traian Băsescu? Salvarea lui politică stă în Mihai Răzvan Ungureanu, dar pe care îl aşteaptă nenumărate avataruri până clădeşte o nouă formaţiune politică.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ca un patrician roman

Asculta acest articol În acest an, cel puţin până la alegerile legislative crearea unui nou partid în frunte cu Mihai