Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Și, totuși, lucrurile se mișcă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primele zece zile de campanie au trecut fără ca vreun candidat să se remarce în mod deosebit. Nicio sclipire, nicio ieșire din tiparele discursurilor banale.

Nimic neobișnuit în comportamentul președintelui Iohannis. De remarcat că premierul Dăncilă face mai puține greșeli de exprimare. Nu au lipsit nici scandalurile. Protagonistul celui mai răsunător scandal este chiar Dan Barna, inițiatorul campaniei “Fără penali în funcții publice”.
Indiferent că este vinovat sau nu, candidatul Barna este ca și eliminat din turul doi.

Cresc șansele candidatului PSD de a intra în finală cu Iohannis, acesta având șansa de a câștiga la scor în fața Vioricăi Dăncilă.

Considerat un pericol la adresa lui Iohannis, după ce a fost acuzat că a făcut niște manevre incorecte cu proiecte europene, Dan Barna nu mai reprezintă marea speranță de viitor. Din păcate, USR s-a validat ca partid prin asemănarea cu celelalte partide.

De aici înainte se poate pune semnul egal între toate formațiunile politice. Nu și între candidați. Prin cultură, prin prezența de spirit, se detașează Theodor Paleologu, însă este greu de crezut că va depăși procentul micului partid al lui Traian Băsescu.

Puțin prezent pare să fie Mircea Diaconu. Cele două partide care îl susțin nu se omoară să-l ajute. Cu greu, până în acest moment, Diaconu poate fi plasat în plutonul fruntaș.

Practic, au rămas în plutonul fruntaș reprezentanții primelor trei partide. Liberalii se străduiesc puțin mai mult decât pesediștii să-și promoveze candidatul.

PNL luptă pe două fronturi. Pe de o parte sunt implicați în campania prezidențială, pe de altă parte sunt ocupați cu formarea guvernului.

Ludovic Orban nu pune sub semnul îndoielii trecerea guvernului prin Parlament. Întreaga lui ființă emană optimism. Echipa este gata, se pare că a primit și girul președintelui, urmând ca în această săptămână să se prezinte la judecata parlamentarilor. La numărătoare ies ca sigure 222 de voturi. Mai este nevoie de doar 11. Pro România se mai gândește. Cică se pune de o alianță, poate chiar fuziune, PSD – Pro România. Într-o astfel de situație, cu greu se pot aduna 233 de voturi necesare pentru învestirea guvernului.

Adică se va ajunge de unde s-a pornit după alegerile din 2016. Lipsește doar Liviu Dragnea.

În ciuda declarațiilor deloc măgulitoare cu care se gratulează Ponta și Dăncilă, înseamnă că, pe stânga, lucrurile se mișcă. PSD nu vrea să renunțe la guvernare, iar Pro România se va rotunji ca partid în interiorul partidului-mamă.

Ce se va întâmpla cu ALDE? Câtă vreme are un număr semnificativ de parlamentari și nu a făcut niciun pas spre partidele de dreapta, ALDE se va reîntoarce la vechiul lui aliat. Pentru a se salva, probabil va fuziona cu Pro România.

Refacerea majorității parlamentare rezultate după ultimele alegeri parlamentare va face imposibilă votarea cabinetului Orban. Se așteaptă o altă nominalizare? Cel care știe este doar Klaus Iohannis.

Dacă nu va trece nici următorul guvern, se declanșează procesul de organizare a alegerilor anticipate. Câștigător al unui nou mandat, pentru președintele Iohannis nu mai contează când au loc alegerile parlamentare. După cum decurg lucrurile, alegerile viitoare vor genera o majoritate parlamentară de dreapta. Așa ar fi normal: un președinte de dreapta, un guvern de dreapta. Acesta este și sensul ascuns al sloganului “Pentru o Românie normală”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)