Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Simpozion despre Mica Unire în Sala Filarmonicii

Cei trei istorici pe scena Filarmonicii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prof. univ. dr. Doru Radosav a publicat cartea “Sătmarul în anul Marii Uniri, 1918”

Cei trei istorici pe scena Filarmonicii
Cei trei istorici pe scena Filarmonicii

În ajunul aniversării Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu” Satu Mare a organizat un simpozion istoric consacrat evenimentului, găzduit marți după-amiază de Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”.

Prezentatorul Marius Deac a amintit celor prezenți dublul înțeles al noțiunii de simpozion – cel antic, de banchet prietenesc, și cel modern, de discuție elevată pe teme științifice – și a îndemnat publicul la interactivitate, îndemn respectat doar parțial, întrucât sala, e drept, a fost plină, dar 80%, dacă nu mai mult, dintre cei prezenți erau elevi de liceu aduși de profesorii lor la eveniment.

Oricum, invitații simpozionului intitulat “Istoria unității naționale la români” - o temă enormă, mult prea largă pentru un asemenea moment și, evident, restrânsă de participanți – au fost de prim rang, trei istorici consacrați.

Primul vorbitor a fost conf. univ. dr. Ioan Cârja de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, care a făcut un expozeu succint al momentelor care au dus la actul unirii Moldovei și Țării Românești, începând cu conferința de pace care a urmat Războiului Crimeei, adunările ad-hoc, Convenția de la Paris (cu rol de Constituție sui-generis pentru Principate), pregătirea alegerilor și cele două adunări elective propriu-zise, în urma cărora Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei în 5 ianuarie și domn al Țării Românești în 24 ianuarie (sub o puternică presiune populară). De altfel, singura întrebare venită din public a vizat tocmai persoana lui Cuza< în ce măsură a contat el? Erau oare pregătiți electorii de la București să aleagă orice domnitor care ar fi câștigat tronul de la Iași? “Presupuneri contrafactuale”, a spus profesorul Cârja.

Prof. univ. dr. Doru Radosav, fost director al Bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca și fost director al Muzeului Județean Satu Mare, a vorbit despre perioada noiembrie 1918 – aprilie 1919 la Satu Mare, apreciind modul în care românii s-au organizat pentru a prelua puterea efectivă pe plan local și a trimite delegați la Alba Iulia. Problematica din comunicarea domniei sale se regăsește în volumul “Sătmarul în anul Marii Uniri, 1918”, disponibil publicului în holul Filarmonicii.

Dezvoltarea orașului Satu Mare între anii 1918-1940 a fost prezentată, cu bogate ilustrații vizuale, de prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean, șeful secției Istorie a Muzeului Județean, fiind reamintite celor prezenți mari personalități ale Sătmarului interbelic și clădiri notorii, unele dispărute între timp, altele aflate în paragină (chiar Filarmonica este încorporată în bietul Hotel Dacia). Vorbitorul a spus că evenimentele de istorie vor continua în anul Centenarului.

Miercuri, de la ora 16, la Filarmonică are loc un concert susținut de Corul “Adagio” dirijat de Ioan Petrovici și interpreții de folclor Adriana Irimieș, Petrică Mureșan și Nicolae Mureșan, alături de Ansamblul folcloric “Cununița”. Și la acest eveniment intrarea va fi liberă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns