
Ei considera ca exista modificari in defavoarea viitorilor pensionari
Sindicalistii Cartel Alfa isi exprima nemultumirea fata de neconsultarea lor inainte de decizia de modificare a Legii Pensiilor. Mai mult, Guvernul a ocolit consultarea cu reprezentantii pentru a ascunde unele lucruri care dezavantajeaza viitorii pensionari.
“Este un act miselesc si de nesimtire pentru ca Traian Basescu, care conduce tara ca un dictator, sau Emil Boc ne dau doar unele pasaje din lege care le convin, cum ar fi eliminarea pensiilor speciale. De fapt, legea are multe modificari importante in defavoarea tuturor lucratorilor din Romania si a viitorilor pensionari. Pentru ca a ridica varsta de pensionare la 65 de ani si a o unifica pentru ambele sexe este o aberatie. Aceasta, deoarece nu se tine cont de nivelul de trai si de speranta de viata din Romania comparativ cu situatia din celelalte state europene. Romania este obligata sa se alinieze la toate standardele din UE mai putin la capitolul drepturi. De aceea, consider ca vor sa se impuna aceste modificari cu prea mare usurinta si fara o analiza prealabila”, ne-a declarat Florin Hossu, presedintele Cartel Alfa Maramures.
Asociatiile de pensionari ar trebui sa iasa in strada
Hossu a mai spus ca discutiile pe aceasta lege vor continua dar din pacate, “noi romanii, nu suntem in stare sa luam masuri pe termen lung. O reforma in adevaratul sens al cuvantului nu se face pe doi-trei ani. Ori la noi, guvernul urmator schimba tot ce s-a construit anterior. De accea nu finalizam nimic si este un haos general”. Limita varstei de pensionare de 65 de ani care se doreste a fi introdusa si la noi este valabila in tarile foarte dezvoltate precum Germania, Belgia si Danemarca. ~n schimb, in alte tari varsta de pensionare este cu pana la cinci ani mai mica. De exmplu, in Ungaria, varsta de pensionare este de 62 de ani atat la femei cat si la barbati iar cei care au un stagiu de cotizare de minim 40 de ani se pot pensiona la 59 de ani. ~n Cehia varsta de pensionare este de 60 de ani in cazul femeilor respectiv 62 de ani in cazul barbatilor, in Lituania la fel, iar lista ar mai putea continua. “De ce noi sa fim de sacrificiu, de ce nu se ia in calcul cosul zilnic, speranta de viata, indicatori incomparabil mai mici decat cei din statele membre UE”, a spus Hossu. El regreta ca “asociatiile de pensionari nu sunt unite si ca nu ies in strada, fiind ademenite de tot felul de cadouri din partea administratiei locale si centrale. Pensionari sunt primii care vor avea de suferit pentru ca promisa crestere cu 2% a pensiilor nu acopera cheltuielile privind utilitatile si medicamentele necesare. In loc sa fie sapte asociatii de pensionari in judet ar trebui sa fie una, in loc sa fie cinci confederatii sindicale ar trebui sa fie una pentru ca numai uniti putem sa ne aparam drepturile”.
Fii primul care comentează