Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicatul Învăţământ Preuniversitar face propuneri de debirocratizare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ioan Dragan 2Recent, Ministerul Educaţiei a anunţat că va lansa pe 12 septembrie o platformă de consultare a profesorilor privind măsurile de debirocratizare a muncii cadrelor didactice.

Şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Monica Cristina Anisie a anunţat demersul încâ de săptămâna trecută. „Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiţi la şcoală, trebuie să înţeleagă toţi colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la şcoală”.

Propunerile sindicatelor sătmărene

Şi sindicatele din învăţământ au semnalat în repetate rânduri fenomenul birocratizării, cu efectele sale negative. Acesta este motivul pentru care i-am rugat pe liderii celor două sindicate reprezentative din învăţământul sătmărean să ne semnaleze câteva astfel de fenomene birocratice care consideră că ar trebui eliminate din sistemul de învăţământ, pentru a mări eficienţa muncii profesorilor. Este vorba de Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Satu Mare (preşedinte: Ioan Drăgan) şi Sindicatul Liber din Învăţământ Satu Mare (preşedinte: Victor Oprea). De la Ioan Drăgan, am primit următorul răspuns.
“Debirocratizarea, de la teorie la practică. Sunt deja câţiva ani de când Federaţia „Spiru Haret” a lansat o campanie împotriva „dosariadei” din şcoli. Am centralizat numărul de comisii existente în unităţi şi am înaintat ministerului o situaţie cu aceste comisii, volumul de muncă excesiv şi inutil pe această temă.
La nivel de Satu Mare, am regăsit şi unităţi cu peste 100 de comisii, dar şi unităţi cu „doar” 30 de comisii. Concluzia a fost evidentă: prea multe comisii (în medie peste 50), consum de materiale şi logistică fără eficienţă.
Un punct pe lista solicitărilor sindicale a devenit debirocratizarea învăţământului. În august 2015, ca urmare a unor întâlniri la minister, a fost agreată o variantă cu propuneri de modificare a anexei din ROFUIP cu privire la comisiile ocazionale şi permanente din unităţile de învăţământ. Un prim pas a fost ordinul de ministru privind eficientizarea activităţii comisiilor de lucru care limitează numărul comisiilor cu caracter permanent. Se instituie, la nivelul ministerului, o comisie care să contribuie la debirocratizare şi la eficientizarea activităţilor comisiilor de lucru care funcţionează la nivelul unităţilor de învăţământ.
Tot în anul 2015 a apărut o nouă propunere cu varianta comisiilor anticorupţie. Asta, după principiul că dacă se doreşte să nu se rezolve o problemă, se înfiinţează o comisie, aşa cum avem şi aceste comisii anticorupţie. O soluţie viabilă şi eficientă ar fi legată evident de statutul personalului din învăţământ, respectiv o salarizare pe măsura importanţei sociale a educaţiei. Astfel aceste cazuri accidentale de corupţie ar fi evitate. Evident că suntem împotriva corupţiei în orice sector de activitate, dar soluţia nu este o nouă comisie. Cine poate garanta că membrii comisiei anticorupţie sunt incoruptibili?
Toate propunerile discutate şi dezbătute sunt cuprinse în proiectul de modificare al ROFUIP (Regulamentul de organizare şi funcţionarea unităţilor din învăţământul preuniversitar) pentru reglarea prevederilor din normative. Se aşteaptă finalizarea regulamentului şi alte propuneri pentru dezbatere pentru a materializa aceste discuţii”, a încheiat Ioan Drăgan.

Reducerea numărului de comisii

Dintre măsurile de debirocratizare, anunţate deja de Ministerul Educaţiei, face parte şi reducerea numărului de comisii din cadrul unităţii de învăţământ. Potrivit secretarului de Stat în Ministerul Educaţiei, Monica Anisie, din 24 de comisii cât erau înainte la nivelul şcolilor, în Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar pe 2017 sunt prevăzute doar 7.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns