Image 1
Image 2

PROTESTE DE STRADA

Sindicatele din Sănătate se solidarizează cauzei angajaților caselor  de asigurări

Angajații caselor de asigurări de sănătate continuă protestul și ies din nou în stradă pentru a-și face cunoscute nemulțumirile.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Joi, 9 noiembrie 2023, protestatarii își vor exprima nemulțumirile în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acolo unde vor fi prezenți și liderii Blocului Național Sindical, Dumitru Costin și ai Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate pentru a explica motivele care au stat la baza acestei manifestări.

 

Protestul generalizat organizat pe perioadă nedeterminată vizează nemulțumirile de ordin salarial ale angajaților Casei Naționale de Sănătate, Casei de Sănătate a Municipiului București, Caselor Județene de Sănătate și Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

 

După cum se arată în comunicat BNS, pe perioada derulării protestului, angajații Casei vor asigura doar urgențele între orele 08.00-09.00 și 16.00-17.00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.

 

Și angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Satu Mare se vor solidariza colegilor din țară care vor fi prezenți azi la București. Protestul angajaților caselor de asigurări de sănătate  a început la data de 2 noiembrie 2023 și va continua după cum au declarat liderii sindicali până la soluționarea problemelor semnalate.

După o săptămână de la declanșarea acțiunii revendicative, blocajul general al activității caselor de asigurări de sănătate  a ajuns să fie resimțit din plin nu numai de populație ci și de furnizorii de servicii medicale, respectiv spitale, farmacii, cabinete medicale din rețeaua de asistență medicală primară etc. Lipsa activității de la ghișee a făcut să crească numărul apelurilor telefonice, să creeze tensiuni între asigurați și personalul casei și în același timp să creeze îngrijorări în rândul furnizorilor privind decontarea serviciilor medicale prestate și a altor cheltuieli.

 

Infotesa relatează despre panica care a pus stăpânire pe spitalele din județul Caraș Severin  și Zalău în urma grevei din cadrul Caselor de Sănătate. ”La Caraș-Severin nu se mai răspunde la telefoane, iar în orașul Oravița nu s-au putut debloca cardurile de sănătate ale pacienților din spital. În acest fel nu s-au putut valida serviciile medicale și nu se mai pot deconta !Greva este anunțată și pentru toată săptămâna viitoare când trebuie virați și banii de salarii, iar acest lucru ar putea sa nu se mai întâmple ! Vor fi afectate toate categoriile de personal medical și nemedical inclusiv medicii.

Și la Zalău, Casa e în grevă câteva ore pe zi. Ieri un card de sănătate a devenit invalid, iar din cauza perioadei de grevă, nimeni nu a mai răspuns la telefoane la Casă” semnealează Infotesa.

Organizația sindicală atrage atenția asupra situației în care se află  angajații din structurile TESA ale unităților sanitare, dar și asupra urmărilor în cazul în care s- ar recurge la un protest din partea lor.

 

Ne pare rău pentru colegii care ar putea fi afectați direct prin neprimirea salariilor la timp, însă, pe de altă parte, poate va înțelege și Guvernul României, în sfârși , ce se va putea întâmpla concret în spitale dacă și tot personalul TESA din Sănătate ar face același tip de grevă (de altfel meritată) după 7 ani de minciuni, ignoranță și discriminare, situație care continuă și în prezent! Ultima sfidare pe față la adresa personalului TESA (efectiv o obrăznicie arogantă ) a fost chiar OUG 63 privind unele stimulente pentru personalul medico -sanitar (de altfel și ele mizere). Încă odată și după aceeași metodă separatistă și discriminatorie, personalul TESA a fost ignorat complet și scos și din OUG 63!

 

Federația Sanitas din România, cea mai reprezentativă organizație sindicală din Sănătate a anunțat pe pagina de facebook că se solidarizează cu lucrătorii din Casele de Asigurări de Sănătate.

 

Având în vedere răspunderea socială a muncii angajaților din casele de sănătate precum și impactul major al activității acestora pentru asigurarea finanțării activității medicale apreciem că orice tergiversare a negocierilor cu reprezentanții acestora pune în pericol stabilitatea sistemului sanitar. Susținem solicitarea acestora către Guvernul României pentru identificarea de urgență a soluțiilor care să deblocheze actualul conflict și restabilirea păcii sociale pentru liniștea și bunăstarea pacienților noștri” precizează organizația sindicală

 

Sanitas subliniază că a susținut proiectul de lege pentru modificarea salarizării personalului din Casele de Asigurări de Sănătate precum și al angajaților din cadrul Ministerului Sănătății și al DSP-urilor, care a fost blocat la Parlament.  ”Dăm asigurări că vom susține orice alt demers legislativ care să aducă satisfacția angajaților din sistem” declară Sanitas.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare

IFPLUSPROTEST SANATATE

Mii de salariați din Satu Mare riscă să nu-și primească salariul la timp

Situație fără precedent în sistemul sanitar românesc. Spitalele au ajuns în incapacitate de plată a cheltuielilor de funcționare, medicamentelor și salariilor angajaților ca urmare a protestului generalizat al caselor de asigurări de sănătate.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now