Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Soluțiile de compromis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De atâtea ori în istorie s-a întâmplat ca un guvern să cadă din cauza unui eveniment minor. Guvernul Victor Ciorbea, de exemplu, a căzut în urma unui interviu în care ministrul Transporturilor, Traian Băsescu îl critica pe primul ministru Ciorbea.

Mai aproape de zilele noastre guvernul Victor Ponta a căzut pentru că premierul și-a dat demisia din cauza demonstrațiilor de stradă în urma incendiului de la Colectiv. O declarație nepotrivită, un eveniment minor, atrage după sine demisia de onoare a demnitarului în cauză.

Sau ar trebui să atragă demisia de onoare. Și în cazul ministrului Sănătății se invocă demisia de onoare. Vlad Voiculescu este un ministru ieșit din tipare. I se reproșează că este rece, că nu are empatie față de pacienții spitalelor supra-aglomerate.

Deși are o sumedenie de consilieri, se pare că nu poate învăța limbajul care îl face pe un demnitar popular. Nu face gesturi care să-l facă simpatic. Nu se știe comporta astfel încât să pară că are stimă și respect față de șeful său direct, față de primul ministru.

Nu are nici prezență de spirit. De exemplu vineri seara văzând la toate posturile de televiziuni cum sunt scoși afară bolnavii nu i-a trecut prin cap să se deplaseze personal la spitalul Foișor.

În sfârșit, nu are abilitatea de a discuta cu presa. Dar nici talentul de a se auto-prezenta pe pagina de socializare ca om potrivit pentru a conduce cel mai greu minister, al Sănătății.

Sănătatea este un domeniu dificil, complicat, nu doar în perioada pandemiei. Se poate spune că România se află necontenit într-o criză sanitară.

Din această cauză în fruntea acestui minister greu trebuie desemnată o persoană potrivită. Recomandabil ar fi să fie din domeniu. Un om venit dinafară nu reușește să înțeleagă cum funcționează sistemul sanitar până vine sorocul să plece.

Vlad Voiculescu se pare că a ținut să conducă ministerul Sănătății pentru a stârpi corupția din sistem. Se poate spune că a venit cu gânduri de procuror anti-corupție. Reformulâmd, să admitem că scopul suprem al tânărului ministru este reformarea sistemului. Intenția este onorabilă. Dar are echipa ministrului Voiculescu capacitatea de a demara o reformare a sistemului sanitar? Nu cumva se dorește doar o rotație a cadrelor, adică pleacă ăia ca să vină alții?

Ar fi jale mare în această țară dacă deviza ultimelor promoții de politicieni ar fi “Voi ați furat destul, a venit vremea să furăm și noi!” Indiferent de intențiile ministrului Vlad Voiculescu, adevărul este că în jurul lui s-a iscat primul scandal politic serios de la investirea guvernului Cîțu.

Situația s-ar detensiona dacă ministrul în cauză ar face parte din partidul premierului.
Cum Florin Cîțu conduce un guvern de coaliție, el nu poate demite un ministru care nu face parte din PNL. Decizia aparține conducerii partidului din care face parte ministrul aflat pe făraș.
Vlad Voiculescu este membru PLUS, partid condus de Dacian Cioloș. Cum PLUS este aliat cu USR, cel căruia îi revine responsabilitatea pentru prestația miniștrilor USR-PLUS este Dan Barna. Ca vicepremier, Dan Barna îl susține pe Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății are întreaga susținere a celor două partide. USR-PLUS nu-și poate permite să dea în spate, indiferent de capacitatea lui Vlad Voiculescu de a conduce un minister atât de complex.

Pe de altă parte, PNL nu este în situația de a forța demiterea lui riscând căderea guvernului Cîțu. Singura ieșire din impas este găsirea unei soluții de compromis. PNL se preface că nu s-a întâmplat nimic, iar USR-PLUS rămâne la guvernare.

Totuși pentru a ieși cu fața curată trebuie să se găsească un vinovat pentru incidentul de vineri noaptea de la spitalul Foișor. Poate fi scos vinovat directorul spitalului Foișor sau se poate merge mai sus, la demiterea secretarului de stat Raed Arafat, omul urgențelor nemișcat din funcție de 17 ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

A bravat Liviu Dragnea?

Asculta acest articol Nu există o tradiție a asasinatului politic în România, dar nici nu ne putem lăuda că, în