Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CONTROVERSE ÎN COMUNITATEA ȘTIINȚIFICĂ

Somnul curăță creierul de toxine

Somnul curăță Creierul de Toxine
Utilizând un colorant fluorescent pentru a urmări în timp real procesul de curățare, cercetătorii au observat că eliminarea toxinelor era redusă cu aproximativ 30% la șoarecii adormiți și cu aproximativ 50% la cei anesteziați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Un nou studiu pune sub semnul întrebării una dintre cele mai larg acceptate teorii despre funcția somnului: aceea că somnul permite sistemului de curățare a creierului să elimine toxinele dăunătoare acumulate în timpul stării de veghe. Cercetarea a stârnit controverse și a divizat comunitatea științifică.

 

Teoria curățării creierului în timpul somnului
Timp de mai bine de un deceniu, teoria conform căreia somnul oferă o oportunitate vitală pentru curățarea creierului prin sistemul glifatic a câștigat multă tracțiune. Cu toate acestea, autorii noului studiu de la Imperial College London susțin că modul în care metaboliții și toxinele sunt eliminate din creier este încă neclar.

 

Echipa a efectuat experimente pe șoareci și a constatat că procesul de curățare glifatică era, de fapt, mai puțin eficient în timpul somnului și sub anestezie. Utilizând un colorant fluorescent pentru a urmări în timp real procesul de curățare, cercetătorii au observat că eliminarea toxinelor era redusă cu aproximativ 30% la șoarecii adormiți și cu aproximativ 50% la cei anesteziați.

 

Reacțiile comunității științifice
Publicarea studiului în luna mai 2024 a atras multă atenție și controverse. Biologul Stephen Proulx de la Universitatea California, Santa Barbara, a apreciat metodele folosite, numindu-le „foarte inteligente”. Cu toate acestea, nu toți comentatorii au fost la fel de elogioși.

 

Neurocercetătorul Maiken Nedergaard, care a condus studiul seminal din 2013 ce a demonstrat inițial eliminarea β-amiloidului din creierul șoarecilor în timpul somnului, a criticat dur noul studiu. Ea a menționat că intenționează să scrie o scrisoare către revista Nature Neuroscience, în care să detalieze îngrijorările sale. Criticii studiului au subliniat că injecția directă a colorantului fluorescent în creier ar putea crea date nesigure prin deteriorarea țesuturilor și creșterea presiunii intracraniene. Nedergaard a subliniat alte probleme metodologice, inclusiv faptul că animalele nu erau în somn natural și că măsurătorile de drenaj glifatic nu au fost luate în locațiile optime.

 

Perspectivele viitoare
În ciuda criticilor, echipa condusă de Franks și Wisden este determinată să investigheze mai departe. Ei au arătat că curățarea creierului este foarte eficientă în timpul stării de veghe, sugerând că a fi treaz, activ și a face exerciții fizice ar putea curăța mai eficient creierul de toxine.

 

Studiul nu a fost prezentat la conferințe din cauza inevitabilelor controverse pe care le-ar fi provocat. „Publicați-vă lucrarea, faceți tot ce puteți și apoi vedeți ce se întâmplă”, a spus Franks.

 

În acest caz, dezbaterea este la fel de intensă pe cât se așteptau cercetătorii. Singura cale de a rezolva această dispută este efectuarea mai multor cercetări pentru a înțelege de ce petrecem o treime din viață în somn sau, după caz, într-o stare mai puțin liniștită.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns