Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SONDAJ EUROPEAN: 

SONDAJ EUROPEAN: Fumătorii lucrează cu 2,5 săptămâni mai puțin pe an decât nefumătorii

SONDAJ EUROPEAN: Fumătorii lucrează cu 2,5 săptămâni mai puțin pe an decât nefumătorii
*Un sondaj european arată că fumătorii lucrează cu 2,5 săptămâni mai puțin pe an decât nefumătorii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oricât de grăbit fumezi o țigară,  ca fumător pierzi noțiunea timpului. Dar nu-ți face griji: colegii tăi nefumători vor ști exact cât de des părăsești locul tău de muncă pentru a-ți satisface dependența față de fumul de țigară inhalat.

 

 

Un studiu recent YouGov arată că mai mult de două ore din timpul de lucru săptămânal sunt petrecute fumând. Dacă socotim cinci țigări pe zi de lucru asta înseamnă  25 de minute pe zi, rezultând  92 de ore pe an. Ținând cont de concediul minim legal și de sărbătorile naționale, asta înseamnă că  fumătorii lucrează cu 2,5 săptămâni mai puțin pe an decât nefumătorii. Adică  au un concediu suplimentar față de nefumători de două săptămâni și jumătate libere pe an.

 

 

 

De fapt este permis fumatul în orele de serviciu? 

 

 

Din punct de vedere legal lucrurile arată astfel: oricine lucrează mai mult de șase ore pe zi are dreptul la o pauză de 30 de minute. Dacă sunt mai mult de nouă ore, se adaugă  încă o pauză de 15 minute. Dar cum rămâne cu pauzele  suplimentare pentru fumat?

 

 

Potrivit sondajului la nivel european  69% dintre cei chestionați au declarat că fac pauze suplimentare în timpul programului de lucru din cauza viciului lor, dar nu le notează nicăieri.

 

 

18% din cei o mie de fumători chestionați au spus că părăsesc locul în care muncesc  de trei sau patru ori pe zi pentru o pauză de țigară. Sondajele arată că majoritatea fumează cinci țigări în cele 8 ore de muncă.  Unul din zece respondenți face zece sau chiar mai multe astfel de pauze pe zi.

 

 

40%  dintre fumători au răspuns că durata  pentru pauza de o țigară este de  cinci minute. Dacă o persoană părăsește serviciul chiar și mai puțin de cinci minute de cinci ori pe zi pentru a fuma înseamnă două ore de pauză suplimentară pe  o săptămână de lucru. Cum în multe țări salariul se plătește pe  orele lucrate rezultă o disciminare a nefumătorilor. Dacă și în România salariul ar fi socotit pe oră nu pe lună s-ar vedea când un lucrător în loc să muncească stă de vorbă sau fumează.

 

 

 

Fumătorii nu își reduc pauza de masă nici măcar cu un singur minut

 

 

Nici măcar unul din zece fumători nu își scurtează pauza obișnuită de masă pentru a compensa pauzele de țigară. Niciunul dintre fumătorii chestionați nu  cred că ar trebui redusă pauza de masă nici măcar cu un singur minut.

 

 

De altfel, marea majoritate a fumătorilor nu cred că colegii lor nefumători sunt supărați pe ei din cauza pauzelor suplimentare. Doar unul din cinci  fumători a recunoscut că s-a confruntat cu reacții sau comentarii negative din partea colegilor nefumători.

 

 

Angajatorii trebuie să țină cont de acest lucru la ? Este la latitudinea angajatorilor să decidă dacă pauzele suplimentare pentru fumat să fie deduse din programul de lucru. Dacă  într-o instituție se tolerează pauzele pentru fumat  colegilor nefumători ar trebui să li se acorde, de asemenea, timp liber adecvat. Asta ar însemna că  într-un an concediul pentru nefumători să fie cu două săptâmâni și jumătate mai mare decât penttru fumători.  Astfel, în calitate de angajator, s-ar evita încălcarea principiului egalității.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns