Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sondajele nu mai sunt relevante

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Distanțele enorme dintre USL și următorii competitori, inconsistența electoratului celui mai proaspăt partid, PP-DD, fac din viitoarele alegeri parlamentare o întrecere fără miză. Nu mai contează dacă USL va câștiga 48% sau 60% dacă ARD va obține 14-15 procente, așa cum reiese dintr-un sondaj Avangarde. Cu o pondere în parlament de 15%, cu un aliat ca PP-DD, partid încă nestructurat, nu se poate guverna.

La acestea trebuie să mai adăugăm și statutul din ce în ce mai incert al președintelui Traian Băsescu.

Vrem nu vrem ne place sau nu, USL va juca în următoarea perioadă un rol principal în politica românească. Nu e greu să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă ai arunca în opoziție o forță politică atât de populară, dar mai ales cu structuri teritoriale foarte puternice. La șase luni de la alegerile locale se poate vorbi de o consolidare a puterii administrației locale.

Când în 37 de județe plus Capitala, stăpânesc “baronii” USL, restul țării nu sunt decât niște excepții. Și din această cauză partidele și alianțele intrate în cursa electorală nu sunt pe picior de egalitate. Se știe că într-o campanie reprezentanții administrației locale pot juca un rol important. Mulți cetățeni, mai cu seamă de la țară, votează cum le spune domnul primar.

Lansată prea târziu, cu multe elemente de identitate discutabile, ARD a ajuns potrivit acestui ultim sondaj, și el discutabil, să-și dispute locul doi cu PP-DD. Partidul lui Dan Diaconescu ar atinge 15 procente, situându-se pe locul doi, după ARD cu 14%. Greu de crezut, greu de acceptat. În urmă cu un doi-trei ani când PDL era comparat cu PN|CD și i se prevestea aceeași soartă, părea de neimaginat ca partidul lui Băsescu să se prăbușească asemeni țărăniștilor.

După o guvernare atât de grea, cu oameni nu tocmai potriviți, PDL nu a reușit să scape cu basma curată. Problemele interne, proasta comunicare îi costă mai mult decât ar fi crezut. Sunt, deci, suficiente motive pentru ca intențiile de vot pentru ARD să fie de doar 14-15 procente. Cu toate acestea, ținând seama de experiența unor candidați, poate și de resursele acumulate pe timpul guvernării, să obțină un scor mult mai bun decât arată sondajele.

Strategiile tuturor partidelor seamănă între ele. Toți își atârnă banere, își lipesc afișe și se plimbă pe la ușile oamenilor ca să le ceară votul. Dezbaterile televizate, apariția în ziare, întâlnirile publice, contribuie la înțelegerea programelor fiecărui partid sau alianță. Unii candidați au mai multă credibilitate proprie, alții se bazează doar pe sigla electorală lipită de fotografie.

Toate sunt importante, însă trebuie să recunoască toată lumea că USL atrage ca un magnet alegătorii, indiferent de prestația celor înscriși pe listele electorale. Același lucru se întâmpla în urmă cu patru ani cu PDL. El întruchipa speranțele de mai bine ale cetățenilor. Acum a venit rândul USL, dar la un alt nivel, poate chiar dublu.

Cum va fi peste patru ani? Cu ce obraz se vor prezenta actualii candidați USL la ușile oamenilor? Dacă guvernarea USL va eșua la viitoarele alegeri populația va avea alte preferințe. Sondajele  de peste patru ani se pot întoarce cu capul în jos. Însă deocamdată, lucrurile stau altfel, USL în sine este o locomotivă, iar ARD o construcție insuficient finisată, greu perceptibilă de marea majoritate a populației.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Întoarcerea din Japonia

Asculta acest articol După milenii de cultură a onoarei Japonia a dat cu bâta-n baltă la Pearl Harbor atacând SUA