Spectacolul “Dumnezeul de a doua zi”, de Mimi Brănescu, cu Vlad Zamfirescu şi Mirela Oprişor, a fost jucat cu casa închisă la teatrul The Cockpit din Londra, actriţa declarând pentru MEDIAFAX că a fost “foarte apreciat dramaturgic, cât şi regizoral”, ceea ce a fost cu totul neaşteptat.
Spectacolul “Dumnezeul de a doua zi”, de Mimi Brănescu, cu Vlad Zamfirescu şi Mirela Oprişor, o producţie a Teatrului Act din Bucureşti, a fost jucat cu casa închisă la teatrul The Cockpit din Londra, unde au avut loc două reprezentaţii pe 6 octombrie, în cadrul proiectului “Poveşti spuse-n româneşte”.
Spectacolul, care a primit deja mai multe premii în ţară, a strâns peste 350 de spectatori, atât români, cât şi britanici, fiind prezentat în limba română, cu supratitrare în engleză.
“Sincer, nu mă aşteptam să avem aşa un feedback bun. Am avut două reprezentaţii cu casa închisă. Ne-am bucurat să vedem că au venit la spectacol români, cât şi englezi, dornici să vadă o piesă contemporană românească. Spectacolul «Dumnezeul de a doua zi», de Mimi Brănescu, a fost foarte apreciat dramaturgic, cât şi regizoral. De asemenea, eu şi Vlad Zamfirescu am fost copleşiţi de căldura cu care am fost primiţi. Sperăm să ne întoarcem să jucam acest spectacol şi să îl facem cât mai vizibil atât pentru comunităţile de români, cât şi pentru străini”, a declarat, pentru MEDIAFAX, actriţa Mirela Oprişor.
Spectacolul “Dumnezeul de a doua zi” a fost considerat de critică şi public drept o producţie amuzantă, gândită inteligent şi excelent interpretată, despre părinţi, copii şi relaţiile complicate dintre ei.
Potrivit Mirelei Oprişor, faptul că au avut un asemenea succes la Londra, că au venit critici şi au scris despre spectacol, este “cu totul neaşteptat”, întrucât la Londra este destul de greu să fii vizibil pentru critici dacă nu ai o ministagiune acolo.
Actriţa a declarat pentru MEDIAFAX că se doreşte realizarea unui turneu la Londra şi la Dublin, anul viitor, însă deocamdată este doar un proiect.
“Acolo (la Londra, n.r.) e foarte greu de pătruns, dar se pare că vom fi susţinuţi de foarte multă lume, au fost la spectacol şi producători şi mai mulţi londonezi care sunt din breaslă şi o să ne susţină să facem efectiv o stagiune, ceea ce este foarte greu”, a mai spus Mirela Oprişor.
De asemenea, actriţa a declarat că textul a fost foarte apreciat, “l-au comparat cu marii dramaturgi irlandezi”.
“Dumnezeul de a doua zi” este “un spectacol delicat, dar plin de umor, la care viteza cu care se trece de la râs febril la lacrimă este incredibilă”, spune Vlad Zamfirescu, citând un spectactator care a văzut piesa de opt ori.
“«Dumnezeul de a doua zi» poate fi interpretat în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică, ca drama unui cuplu, ca o satiră la adresa societăţii româneşti de azi sau ca o invitaţie de a medita la ideea unei a doua şanse. În primul rând, este o poveste despre părinţi şi copii. Mai precis, o poveste despre părinţi, copii şi Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi… cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile”, spune regizorul spectacolului Claudiu Goga, potrivit thecockpit.org.uk.
Piesa “Dumnezeul de a doua zi” este scrisă de Mimi Brănescu, una dintre figurile de prim-plan ale “noului val” cinematografic românesc. Actor, dramaturg şi scenarist de succes, Mimi Brănescu este cunoscut publicului românesc şi internaţional pentru rolurile interpretate în “Filantropica”, “Moartea domnului Lăzărescu”, “Hârtia va fi albastră”, “Medalia de onoare”, “Marţi, după Crăciun” şi “Poziţia copilului”.
Ca dramaturg, a debutat în anul 2004, cu “Gunoierul”, spectacol care a ţinut capul de afiş al Teatrului Act o lungă perioadă de timp. De asemenea, Mimi Brănescu semnează scenariul unuia dintre cele mai îndrăgite seriale de comedie din România, “Las Fierbinţi”. Mimi Brănescu este câştigător al Irish Embassy Award pentru dramaturgie, iar printre piesele pe care le-a scris se numără “Flori, fete, filme sau băieţi” şi “Acasă la tata”.
“Poveşti spuse-n româneşte” este un proiect care propune publicului românesc şi britanic din Londra şi din împrejurimi întâlnirea cu mari actori, spectacole de teatru şi recitaluri din ţară, inspirate de texte clasice şi contemporane româneşti şi universale. Proiectul este o iniţiativă a Claudiei Cîrlig şi este dezvoltat împreună cu Institutul Cultural Român din Londra.
Spectacolul “Dumnezeul de a doua zi” se joacă la Teatrul Act din Bucureşti, preţul unui bilet fiind de 30 de lei (integral) şi 20 de lei (redus pentru elevi, studenţi şi pensionari).
Fii primul care comentează