
Onorați părinți preoți,
Cuvioși călugări
și călugărițe,
Dragi frați și surori
în Hristos,
Sărbătorim azi nașterea lui Isus, Cuvântul lui Dumnezeu venit în lume să lumineze pe tot omul, într-un timp și context marcat de neliniște și îngrijorare, de tulburare socială, de neîncredere și scepticism. Privind la cele din jur, la câte se întâmplă în lume și în țara noastră, am fi tentați să spunem că nu avem prea multe motive să fim optimiști și am fi îndreptățiți la aceasta. Însă e bine să ne amintim că speranța creștină nu este identică cu optimismul și nu este condiționată de forul exterior, de cele ce se întâmplă în societate și în lume. Speranța creștină este legată de credință, este o manifestare și o trăire a acesteia în oricare din situațiile date, acolo unde suntem. Ea se manifestă cu precădere în situațiile dificile ale vieții și se activează ca un suport și o consolare, știind că pentru cel ce crede totul are un sens. Problemele lumii de azi sunt mai degrabă legate de credință, de lipsa acesteia și de răcirea inimii omului, de îndreptarea privirii și citirea existenței doar în dimensiunea ei orizontală, căutându-se împlinire acolo unde nu se poate găsi.
Speranța creștină este strâns legată de credință și de dragoste, acestea împreună constituind virtuțile teologale, daruri speciale însemnate ce caracterizează viața creștină. Prin aceste virtuți, ce sunt puteri ale sufletului, creștinul își manifestă trăirea sa specifică și patrimoniul său spiritual și, astfel, își exprimă opțiunile sale în multitudinea alegerilor pe care trebuie să le facă.
Speranța creștină se fundamentează pe promisiunea lui Dumnezeu și azi în sărbătoarea Nașterii Domnului contemplăm acest mister al Cuvântului întrupat, promisiune împlinită în modul cel mai concret în istoria mântuirii. Cuvântul lui Dumnezeu este mereu un cuvânt de promisiune ce pune omul în mișcare, este o vocație. Viața creștină este o vocație la mântuire, ce se realizează în prezent și se va împlini în viitor. Speranța creștină, născută din credința ce își are fundament în promisiunea lui Dumnezeu, trezește în om o așteptare, îl separă de prezent și îl face să privească înainte spre împlinirea ei. De altfel, Isus însuși în fața lui Pilat, reprezentantul lumii politice și al puterii seculare, spune că Împărăția Lui nu este din lumea aceasta și de aceea, nu folosește nici aceleași mijloace și nu țintește nici aceleași obiective. Obiectul speranței creștine este Împărăția lui Dumnezeu ce apare ca o împlinire a așteptărilor omenești, fără ca prin aceasta să-l separe pe creștin în formă dezinteresată de mediul concret al lumii în care trăiește.
Anul 2025, care se apropie, ne întâmpină cu invitația Papei Francisc de a ne ridica ochii și a privi cu speranță în viitor, fiind un An Sfânt Jubiliar. Convocat prin Bula Spes non confundit – Speranța nu înșală (Rm.5,5), anul jubiliar este un timp special cu semnificații profunde pentru întreaga Biserică și pentru toți creștinii ce își deschid inima spre primirea harului lui Dumnezeu, pentru reînnoirea, îmbogățirea și manifestarea credinței. Aleasă ca temă specială a Anului Jubiliar 2025, speranța creștină ne este propusă ca însoțitoare a parcursului spiritual și totodată ca temă de aprofundat și virtute de reactivat în sufletele noastre, pentru a o manifesta apoi, prin atitudini, gesturi și fapte concrete în toate acțiunile și activitățile personale și colective.
Faptul de a iubi Biserica și de a descoperi dimensiunea comunitară a credinței, este de asemenea un izvor curat de speranță pentru toți. Acolo unde spiritul individualist este prezent și în comunitățile divizate, fermentul comuniunii depline lipsește și speranța nu are nici voce, nici chip.
În sărbătoarea de azi privim la Pruncul Isus, Principele Păcii și la Preacurata Fecioară Maria, Mama Speranței, care ne însoțesc cu prezența lor și, asemenea păstorilor ce s-au dus la Betleem și s-au închinat, să parcurgem și noi, în chip spiritual, timpul și anul nou ce se deschide în fața noastră cu speranță.
Doresc a vă transmite sentimentele mele paterne și cordiale, de pace și bine în acest timp sfânt al Nașterii Domnului, însoțindu-vă pe toți cu urarea: Sărbători fericite și binecuvântate!
†Vasile
episcop
Fii primul care comentează