Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

STUDIU REVOLUȚIONAR

Spray nazal testat pentru vindecarea leziunilor cerebrale la bebelușii prematuri

Spray nazal testat pentru vindecarea leziunilor cerebrale la bebelușii prematuri
Până acum, cercetătorii au testat cu succes diferite sisteme de livrare a celulelor stem, multe dintre acestea dovedindu-se eficiente în reducerea leziunilor cerebrale la animale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Un nou studiu revoluționar, finanțat de programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, ar putea transforma tratamentul leziunilor cerebrale la bebelușii prematuri. Acest proiect, cu o finanțare de 9 milioane de euro, urmărește dezvoltarea unei terapii regenerative inovatoare bazate pe celule stem pentru a repara daunele cerebrale asociate prematurității.

 

 

În prezent, mai mult de jumătate dintre bebelușii născuți prematur înainte de 28 de săptămâni pot supraviețui cu îngrijirea adecvată. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre cei născuți între 28 și 32 de săptămâni dezvoltă dizabilități pe termen lung, inclusiv paralizie cerebrală, afectări cognitive severe și tulburări psihiatrice. Riscul rămâne crescut chiar și pentru bebelușii născuți “târziu prematuri” (între 32 și 37 de săptămâni).

 

 

Acest proiect, finanțat de Uniunea Europeană, ar putea fi salvator pentru astfel de cazuri, utilizând celule stem mezenchimale din cordonul ombilical pentru a crea un tratament inovator administrat sub formă de spray nazal. Spray-ul conține celule stem care, odată introduse în nasul bebelușului, călătoresc spre creier, identifică zonele afectate și asistă procesul de autoreparare.

 

 

„Celulele stem recoltate la naștere, în special din cordonul ombilical și placentă, au un potențial enorm în tratarea afecțiunilor cerebrale și nu numai. Aceste celule sunt valoroase datorită versatilității lor și fiind mai puțin expuse la virusuri și poluanți comparativ cu celulele adulte. Acest proiect demonstrează cum aceste celule pot oferi soluții medicale inovatoare și eficiente”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

 

 

Până acum, cercetătorii au testat cu succes diferite sisteme de livrare a celulelor stem, multe dintre acestea dovedindu-se eficiente în reducerea leziunilor cerebrale la animale. Autoritățile se așteaptă ca studiile clinice pentru testarea noului tratament la bebeluși să înceapă în 2026, oferind o speranță nouă pentru numeroase familii afectate de nașteri premature și complicațiile asociate.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns