
”Ne apropiem de o aniversare tragică – trei ani de la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. În 24 februarie 2022, Rusia a lansat un atac ilegal, neprovocat și nejustificat contra Ucrainei, încălcând principii de bază ale Cartei ONU. Rusia a atacat infrastructura energetică esențială și pe cea de stocare a alimentelor în porturile ucrainene, iar efectele se simt și în afara Ucrainei, printre care creșterea substanțială a prețurilor alimentelor și energiei”, a spus Szlapka.
Ajutor de 134 de miliarde de euro în cei trei ani de când a izbucnit războiul
Acesta a mai precizat faptul că sprijinul pe care Uniunea Europeană l-a acordat pentru Ucraina este de peste 134 de miliarde de euro, iar o bună parte dintre aceștia au fost destinați cheltuielilor cu refugiații. Tocmai în acest sens ministrul Adam Szlapka a menționat faptul că o primă tranșă de 1,5 miliarde de euro a fost deja livrată către Kiev.
Legat de acest subiect, și comisarul european pentru extindere Marta Kos a afirmat că Uniunea Europeană va utiliza, în continuare, veniturile din valorificarea activelor rusești înghețate, pentru ca Ucraina să fie înarmată. Aceasta a mai precizat că Uniunea Europeană își menține poziția constantă de aplicare a sancțiunilor pentru Rusia.
”Vom susține în continuare reformele Ucrainei în vederea aderării la UE. Ucraina este parte a familiei noastre europene, vom fi alături de Ucraina și o vom aduce în UE, unde îi este locul”, a transmis reprezentanta executivului UE. De altfel, cei mai mulți dintre eurodeputați au declarat, de nenumărate ori, faptul că este de datoria Uniunii Europene să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia, în plan economic, politic și militar. ”La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Zelenski a spus că între Europa și Rusia nu există niciun fel de ocean. Avem nevoie de un plan clar pentru victoria Ucrainei. Trebuie să acționăm rapid și nu mă refer doar la furnizarea de arme. Fără o victorie a Ucrainei, nu va exista pace în Europa”, a accentuat eurodeputata Rasa Jukneviciene (grupul Partidului Popular European, PPE).
Unul dintre membrii grupului PPE, Nicolas Pascual de la Parte a făcut declarații referitoare la un plan de pace, dar prin care să se respecte libertatea ucrainenilor de a-și alege singuri viitorul.
Importanța sprijinirii continue a Kievului
Și eurodeputatul Yannis Maniatis a scos în evidență faptul că este important ca Uniunea Europeană să să continue să sprijine Kievul, pentru a reuși să-și revină din punct de vedere economic.
”Trebuie să aplicăm un principiu asemănător cu ‘poluatorul plătește’. Considerăm că se impune confiscarea activelor rusești din străinătate”, a spus el.
Fii primul care comentează