Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Stare de urgenţă în Ungaria din cauza ninsorilor abundente şi viscolului. Sute de români sunt blocaţi în ţara vecină

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Valul de frig ce a atins vestul Europei la începutul săptămânii s-a abătut în noaptea de joi spre vineri şi asupra Ungariei şi României. Partea occidentală a Ungariei, inclusiv Budapesta, a fost acoperită în întregime de zăpadă, provocând haos în transport. Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter a declarat vineri stare de urgenţă în ţară, din cauza intemperiilor.

 

Sute de români sut blocaţi în ţara vecină. Potrivit primelor informaţii ale MAE ar fi vorba de şase autocare. Nu se ştie câte maşini mici sunt.

Valul de frig, deşi puternic, va fi trecător, serviciile de meteorologie anticipând o creştere a temperaturilor, care ar urma să ajungă marţi la 13 grade Celsius.
Rafalele de vânt au ajuns până la 100 de km/h, iar pe autostrada M1 dintre Budapesta şi Viena s-au create blocaje în trafic, în special din cauza circulaţiei dificile a camioanelor.

 

Ninsori puternice, viscolul, poleiul şi frigul au cauzat atât întreruperea alimentării cu energie electrică, blocarea accesului în mai multe localităţi şi întreruperea furnizării unor servicii importante, cât şi producerea unor accidente în întreaga ţară, în ultimele 24 de ore, relatează MTI, citat de Mediafax.

Zeci de drumuri principale din întreaga ţară au fost blocate de ninsori, iar peste 100.000 de oameni au rămas fără curent electric din cauza furtunii.

 

Un număr de 77 de localităţi erau afectate de pene de energie electrică, peste 100.000 de rezidenţi neavând curent electric vineri dimineaţa, a declarat pentru MTI o purtătoare de cuvânt a furnizorului E.ON.

Întreruperile în alimentarea cu energie electrică au fost cauzate de prăbuşirea unor copaci peste cablurile electrice îngheţate, a precizat Nikoletta Egyhazi.

 

O serie de trenuri fie au oprit, fie înregistrează întârzieri de până la două ore, majoritatea în zona de vest şi nord a ţării, a anunţat compania feroviară MAV.

 

 

Mii de persoane au petrecut noaptea în maşini

 

 

Mii de persoane au petrecut noaptea de joi spre vineri în vehicule, pe autostrada M1, pe o porţiune între Gyor şi Tata, în nord-vestul Ungariei, din cauza blocării carosabilului de camioane ce au derapat împinse de rafale violente de vânt, a anunţat un purtător de cuvânt al Unităţii regionale pentru managamentul dezastrelor.

Pe autostrada M7 şi pe drumul principal M70, în sud-vestul Ungariei, un număr neprecizat de maşini au fost nevoite, de asemenea, să oprească, unele având numere de înmatriculare străine.

În pofida condiţiilor de iarnă, Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta este deschis în continuare, fără ca serviciile să îi fie perturbate. Potrivit unui adjunct al purtătorului de cuvânt al aeroportului, Laszlo Kurucz, doar o cursă Lufthansa a fost nevoită să aterizeze la Viena în loc să aterizeze la Budapesta.

 

 

Manifestările oficiale şi mitingul opoziţiei au fost anulate

 

 

Şi manifestările oficiale oficiale în aer liber au fost anulate din cauza ninsorilor, după cum a anunţat guvernul joi seara târziu. Pe fondul unei alerte meteo de cod roşu, autorităţile au cerut partidelor şi diverselor organizaţii ale societăţii civile să renunţe la evenimentele programate pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la începutul Revoluţiei ungare din 1848.

Şi formaţiunile din opoziţie şi-au amânat totodată marile manifestaţii de stradă la Budapesta. ‘Manifestaţia noastră a fost anulată din cauza vremii rele. Din cauza zăpezii, a poleiului şi a vântului glaciar, am decis să anulăm întregul program’, a anunţat partidul E2014 (Împreună 2014), formaţiunea fostului premier Gordon Bajnai. Manifestaţiile opoziţiei, care urmărea să protesteze în special împotriva adoptării de către parlament a unei modificări controversate la noua Constituţie, vor avea loc la o dată ulterioară, care urmează să fie stabilită.

 

 

Românii care merg în Ungaria, sfătuiţi să aibă provizii

 

 

Românii care doresc să se deplaseze pe teritoriul Ungariei sunt atenţionaţi că Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a extins codul roşu de viscol şi rafale puternice de vânt, emis joi, valabil pentru judeţele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Somogy şi Zala, situate în partea de vest a ţării vecine, şi asupra judeţului Borsod-Abauj-Zemplen, în nord-est.
În toate celelalte judeţe ale Ungariei a fost emis cod portocaliu şi galben de ploi, ninsori şi vânt, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat remis Agerpres.

Din informaţiile primite de la Inspectoratul General al Poliţiei ungare, autostrăzile M1 (Budapesta – Viena) şi M7 (Budapesta – Croaţia) sunt blocate din cauza troienelor de zăpadă care s-au format ca urmare a vântului foarte puternic.

De asemenea, o serie de şosele principale şi drumuri naţionale sunt blocate în partea de vest a Ungariei.

Punctele de frontieră la graniţa cu Slovenia şi Croaţia sunt închise circulaţiei în zona judeţului Zala, fiind deschise cele aflate în judeţele Baranya şi Somogy.

În toate judeţele din Ungaria se circulă cu mare dificultate din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

Autorităţile ungare au lansat repetate apeluri de a se evita plecarea la drum, în special în zona de vest a ţării, şi au recomandat ca persoanele care se află în trafic să nu-şi continue călătoria şi să se retragă în locuri de cazare, benzinării sau să oprească în proximele localităţi.

MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să se deplaseze pe teritoriul acestui stat să aibă asupra lor provizii de alimente, combustibil şi pături.

Aeroportul internaţional Budapesta este deschis, atenţionează MAE.

 

 

Români blocaţi pe autostrăzile închise

 

 

Numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria rămaşi blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile este de ordinul sutelor, fiind cel puţin şase autocare cu pasageri români în această situaţie, informează MAE.

“Până în acest moment misiunea diplomatică din Budapesta a primit numeroase solicitări din partea cetăţenilor români blocaţi pe autostrăzile M1 şi M7. Majoritatea cetăţenilor români solicită informaţii cu privire la perspectiva deblocării şoselelor (…) Numărul estimat al cetăţenilor români blocaţi pe şoselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt şi şase autocare blocate care se află în contact cu ambasada”, informează MAE, la solicitarea Mediafax.

 

Ambasada de la Budapesta a primit cel puţin 70 de apeluri de la emiterea alertei meteo în cursul zilei de joi.

 

De asemenea, în cazul cetăţenilor români surprinşi pe drumuri naţionale a fost nevoie ca ambasada să-i ajute să identifice exact locaţia în care se aflau şi cu sprijinul poliţiei să fie conduşi în locuri special pregătite pentru a aştepta deblocarea şoselei.

 

În alte cazuri, în baza informaţiilor furnizate de ambasadă, şoferii au evitat blocajele şi aşteaptă în locuri amenajate deblocarea drumurilor. În cazul cetăţenilor români care au rămas blocaţi pe autostrăzi, în funcţie de loc, misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie informaţii furnizate de autorităţile de poliţie competente.

Ambasada României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile locale, precum şi cu cetăţenii români care se află blocaţi, căutând cele mai bune soluţii pentru rezolvarea situaţiei, mai menţionează MAE în precizarea transmisă Mediafax.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns