Image 1
Image 2

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca pusă la pământ înainte cu zece zile de comemorarea morţii marelui om politic

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statuia a fost realizată în anul 2018 şi inaugurată în ianuarie 2019

Terhes la Statuia Maniu

În data de 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu la închisoarea din Sighet. Cu câteva zile înainte de comemorarea morţii sale, statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost dărâmată cu excavatorul, iar soclul efectiv smuls din pământ, pe motiv că în zonă se fac lucrări de reamenajare. Statuia marelui om politic a fost realizată în 2018 de sculptorul băimărean Ioan Marchiş şi a fost inaugurată în ianuarie 2019 de ziua naşterii lui Iuliu Maniu, lucrările fiind finanţate de familia academicianului Emil Burzo.

 

Anunţat telefonic de ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca, europarlamentarul PNTCD Cristian Terheş s-a deplasat sâmbătă 28 ianuarie la faţa locului de unde a declarat:

„Este 12:44 suntem în faţa locului unde până în urmă cu două zile a fost statuia lui Maniu am primit azi noapte un mesaj de la cineva din Cluj care mi-a spus că nu Maniu a fost doborât efectiv cu excavatorul pusă la pământ şi mi-a fost greu să cred că lucrul acesta adevărat am avut drum azi la Cluj am venit să văd la faţa locului ce se întâmplă.
Astăzi este sâmbătă, nu avem pe cine să întrebăm dintre cei responsabili de acest măcel.

Comuniştii l-au omorât pe Maniu a doua oară, după 70 de ani de la moartea sa. Statuia a fost aruncată între gunoaie, iar soclul efectiv smuls din pământ.

Vi se pare normal ca statuia unui om care a făcut Marea Unire să fie tratată astfel? Şi apoi vă miraţi că nu suntem primiţi în Shengen, cine să ne primească în Shengen dacă vă bateţi joc de eroi?” a declarat europarlamentarul PNTCD în transmisiunea live de pe pagina sa oficială de Facebook.

Presa online din Cluj – ziardecluj.ro şi cluj24.ro – scrie că reprezentanţii primăriei au doborât statuia fără să anunţe pe nimeni în prealabil. Nici academicianul Emil Burzo – finanţatorul statuii – nu a fost anunţat, acesta declarându-se şocat de cele întâmplate.

Reprezentanţii unor asociaţii culturale şi patriotice s-au mobilizat în cursul zilei şi au semnat un protest: Fundaţia Corneliu Coposu, Fundaţia Academia Civică, Asociaţia Casa Memorială Iuliu Maniu, Bădăcin, Fundaţia Culturală Memoria, Clubul Monarhiştilor Clujeni, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Fundaţia Doina Cornea, Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca, Familia Boilă M. 

Primarul Emil Boc a declarat pentru Ştiri de Cluj că statuia va fi reamplasată în acelaşi loc, în cursul zilei de luni urmând să comunice calendarul de lucru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with