
Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani pot beneficia de un ajutor financiar din partea statului pentru a-și completa stagiul de cotizare necesar pensionării.
În România, mulți șomeri de peste 50 de ani întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, deoarece angajatorii preferă forța de muncă tânără. Astfel, numărul persoanelor fără loc de muncă din această categorie de vârstă a crescut semnificativ.
Sprijin financiar pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani
Pentru a facilita reintegrarea pe piața muncii, statul a introdus măsuri de sprijin pentru angajarea persoanelor din această categorie. Angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată șomeri cu vârsta de peste 45 de ani primesc lunar un sprijin financiar de 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, timp de 12 luni.
Singura condiție pentru a beneficia de acest ajutor este menținerea raportului de muncă sau de serviciu pentru cel puțin 18 luni de la data angajării.
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani primesc lunar, de la data încheierii convenției, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă în cuantum de 2.250 de lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni de la data încadrării în muncă”, prevede legislația în vigoare, conform newsweek.ro.
Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă
Pentru cei care nu reușesc să se angajeze, există și varianta cumpărării vechimii în muncă. Începând cu 2025, valoarea unui an de vechime este de 25% din salariul minim brut, adică 4.050 de lei. Astfel, persoanele care mai au nevoie de câțiva ani pentru completarea stagiului de cotizare vor trebui să plătească 1.012,5 lei pe lună, ceea ce reprezintă o creștere față de anul anterior, când suma lunară era de 925 de lei.
Pentru un an întreg de vechime, contribuția totală ajunge la 12.156 de lei, cu 1.000 de lei mai mult față de 2024, când această sumă era de 11.100 de lei.
„Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei. Astfel, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.”, se arată într-un comunicat publicat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
De asemenea, această modificare nu afectează contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă încheiate până la 1 ianuarie 2025, conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Fii primul care comentează