Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Statul recunoaște oficial că românii au sărăcit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu mai puțin de două luni înainte de încheierea anului, guvernanții și-au dat seama că au fost mult prea optimiști în luna mai, când au prezentat estimările de creștere a salariilor românilor în 2013. După doar șase luni, autoritățile sunt nevoite să recunoască faptul că situația economică este cu mult mai proastă decât se așteptau, iar acest lucru se vede în cifre conform money.ro.

Comisia Națională de Prognoză (CNP) și-a redus estimările anterioare privind majorarea salariului mediu net din România. Astfel, dacă în luna mai Guvernul se baza pe o creștere salarială nominală de 6,8%, în condițiile unui salariu mediu net de 1.615 lei/lună, în noiembrie optimismul s-a mai potolit, iar creșterea estimată pentru anul acesta a scăzut până la 5,8%, în condițiile în care se previzionează că salariul mediu net lunar se va cifra la 1.594 lei.

Prognoza de creștere a câștigului salarial real pentru 2013 a fost redusă și ea de la 2,4% până la 1,6%, deși prognoza de inflație este în scădere, iar leul este așteptat să se întărească.

Dacă în prognoza de primăvară inflația medie anuală pentru acest an era estimată la 4,3%, aceasta a fost revizuită în scădere până la 4,1%. Iar cursul de schimb mediu prognozat pentru anul 2013 a scăzut de la 4,45 lei/euro, reprezentând o apreciere nominală a leului de 0,13%, în prognoza de primăvară, până la 4,42 lei/euro, cu o apreciere nominală de 0,81%, în noiembrie.

În prognozele publicate recent, Guvernul a tăiat toate așteptările salariale pentru anii care urmează. Astfel, pentru 2014 estimarea privind salariul mediu net a fost redusă de la 1.698 lei la 1.676 lei, iar pentru 2015 a fost tăiată de la 1.773 lei până la 1.750 lei. Pentru anul 2016, prognoza a fost redusă de la 1.839 lei la 1.815 lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. as adauga asfaltarile din satu mare:unde se risipesc banii contribuabililor pentru ca asfaltul nu rezista nici un an si in fiecare an se reia de la capat, ingrosind buzunarele mafiotilor din domeniul “asfaltarilor”.in loc sa asfalteze odata si bine,carpesc in fiecare an si incaseaza bani multi pe nimic.

  2. Cresterea taxelor sunt masuri economice bune sau rele? Sunt convins ca declarativ toti ar spune ca aceste masuri sunt rele. Atunci de ce guvernantii nostri le iau? Un raspuns ar fi ca nu se relizeaza veniturile la Buget si cei de la FMI ni le impun. Fals, din punctul meu de vedere. Ce ar face omul cu banii pe care Statul ii ia in plus prin cresterea taxelor? Probabil si-ar cumpara ceva, adica ar creste consumul, adica ar creste vanzarile firmelor, adica ar putea plati salarii mai bune sau ar putea angaja mai multi lucratori,etc. Dar,acesti bani merg la Buget, iar de acolo cativa guvernanti ii dirijeaza spre anumite sectoare unde clientela lor politica ii administreaza si de unde evident ca-si vor lua partea leului. Ii vom vedea investiti pe autostrazile risipei, pe drumurile vesnic asfaltate, pe poduri in continua renovare,etc. E evident ca pentru acesti bani nimeni nu da socoteala la nimeni. Iata de ce guvernantii iau aceste masuri nesanatoase pentru Economie. E clar ca ar mai fi multe de adaugat dar in cuvinte putine asta este esenta.

Lasă un răspuns