Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ştefan Baghiu, Bogdan Coşa şi Andreea Răsuceanu, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori 2014

Andreea Răsuceanu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Răsuceanu
Andreea Răsuceanu

Ştefan Baghiu, Bogdan Coşa şi Andreea Răsuceanu se numără printre câştigătorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului, care a avut loc miercuri seară, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Juriul care a desemnat premianţii a fost format din critici literari câştigători ai premiului Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel.

Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, a precizat că juriul a primit 142 de cărţi apărute în 2013, iar Ministerul Culturii a finanţat acest eveniment cu suma de 10.000 de lei, fiecare câştigător primind suma de 1.250 de lei.

Aşadar, premiul pentru Tânărul poet al anului 2013 a fost acordat ex-aequo autorilor Ştefan Baghiu, pentru volumul “Spre Sud, la Lăceni” (editura Cartea Românească), şi Andrei Dósa, pentru volumul “American Experience” (editura Cartea Românească). La această categorie au mai fost nominalizaţi Ion Buzu, cu volumul “3 ml de Konfidor” (casa de pariuri literare), Vlad Drăgoi, care a scris “Metode” (Casa de editură Max Blecher), şi Krista Szöcs, autoarea cărţii “Cu genunchii la gură” (editura Charmides).

Ştefan Baghiu nu a fost prezent la gală pentru a-şi ridica premiul, Dan Mircea Cipariu precizând că acesta se află la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, unde urma să primească Premiul Naţional “Mihai Eminescu” – Opera Prima.

Nici poetul Andrei Dósa nu a fost prezent la Gala Tinerilor Scriitori, acesta anunţând anterior, pe o reţea de socializare, că refuză premiul. Dan Mircea Cipariu a menţionat că Andrei Dósa a refuzat partea financiară a acestui premiu, oferită de Ministerul Culturii, însă “cu juriul n-a avut nimic şi a zis că-l apreciază”.

Câştigătorul la categoria Tânărul prozator al anului 2013 a fost desemnat Bogdan Coşa, cu volumul “Poker. Black Glass” (editura Cartea Românească). La această categorie au mai fost nominalizaţi autorii Lavinia Bălulescu, care a scris cartea “La mine-n cap” (editura Cartea Românească), şi Tudor Creţu, autorul volumului “Casete martor” (editura Tracus Arte).

Prezent la eveniment, Bogdan Coşa a mulţumit juriului şi organizatorului Galei Tinerilor Scriitori pentru premiul oferit.

Tânărul critic al anului 2013 a fost desemnată Andreea Răsuceanu, cu volumul “Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară” (editura Humanitas). Printre autorii nominalizaţi la această categorie se numără Adela Dinu, cu “Diaristica feminină românească” (Casa Cărţii de Ştiinţă), Vasile Mihalache, cu volumul “«Noli me tangere». Despre legitimitate şi autonomie literară” (editura Tracus Arte), George Neagoe, care a scris cartea “Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş” (editura Cartea Românească), şi Andrei Terian, cu volumul “Critica de export” (editura Muzeului Naţional al Literaturii Române).

“Accept acest premiu cu toată bucuria din două motive. În primul rând, pentru că vine din partea unui juriu de prestigiu şi, în al doilea rând, pentru că premiul în sine se adresează noii literaturi, tinerilor scriitori, deci experimentalului, noutăţii, şi cred că este singurul premiu de acest gen de la noi, de asta mă bucur foarte mult că l-am primit anul acesta”, a spus Andreea Răsuceanu.

De asemenea, la Gala Tinerilor Scriitori, a fost acordat premiul Tânărul scriitor al anului 2013, lui Andrei Terian.

“Vă mărturisesc că sunt onorat de acest premiu din cel puţin două motive. Mai întâi, pentru că îi preţuiesc enorm pe criticii care au făcut parte din juriu – Bianca Burţa-Cernat, Alex Goldiş şi Mihai Iovănel – şi, în al doilea rând, pentru că mă bucur să mă aflu alături de ceilalţi 12 colegi care au fost nominalizaţi la această gală. (…) Cred că toţi au scris cărţi foarte bune (…) care meritau premiate dintr-un motiv sau altul. Însă, dincolo de aceasta, ceea ce mi se pare cel mai important lucru şi, de asemenea, lucrul pentru care vreau să-i felicit pe toţi colegii mei, nu sunt neapărat premiile primite, nu sunt neapărat nominalizările la această gală, ci însăşi calitatea cărţilor pe care le-au publicat de-a lungul anului trecut”, a declarat Andrei Terian.

Dan Mircea Cipariu a prezentat şi câştigătorul la categoria Cartea de poezie a anului 2013, Dan Sociu fiind alegerea celor trei critici pentru acest premiu. Scriitorul Dan Sociu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că refuză premiul în valoare de 3.000 de lei, întrucât este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR).

“După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, câştigătorii primelor trei ediţii pentru Cartea de poezie a anului, Dan Sociu, un lider incontestabil al generaţiei 2000, confirmă şi prin cartea premiată că poezia este regina balului literar în România. Respectând dorinţa autorului de a refuza să primească premiul, mai bine spus partea sa financiară, în palmaresul oficial al galei, premiul va fi trecut pentru cartea sa «Vino cu mine ştiu exact unde mergem», editura Tracus Arte, iar diploma o vom oferi editurii”, a declarat Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013.

Gala Tinerilor Scriitori i-a avut ca invitaţi pe muzicienii Mircea Tiberian (pian), Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară).

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns