Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Stefan Sileanu a adus la Satu Mare traditia marilor peisagisti

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cunoscutul actor si pictor a studiat in tinerete cu Ion Tuculescu si Corneliu Baba

 

Stefan Sileanu (stanga) in timpul vernisajului prezentat de Eugen Munteanu, Felicia Grigorescu si dr. Cornel Palfi
Stefan Sileanu (stanga) in timpul vernisajului prezentat de Eugen Munteanu, Felicia Grigorescu si dr. Cornel Palfi

Un eveniment cultural remarcabil s-a petrecut duminica, la ora pranzului, in Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici situata pe Bulevardul I. C. Bratianu la numarul 10. Aici s-a deschis expozitia de pictura a unui renumit si polivalent artist: Stefan Sileanu.

Cei mai multi dintre noi am auzit de dansul in calitate de actor, cel mai faimos rol jucat de el fiind unul principal: rolul lui Vlad Tepes in excelentul film realizat de Doru Nastase. Dar cariera sa actoriceasca este mult mai bogata, intinzandu-se pe 4 decenii, fie ca a fost vorba de Teatrul din Cluj, de cel din Targu Mures (unde a lucrat cu legendarul regizor Radu Penciulescu) sau de stabilirea sa la Teatrul Nottara din Bucuresti, unde activeaza din 1976.

Putini stiu insa ca prima arta pe care Stefan Sileanu a indragit-o si practicat-o a fost pictura. Marturie sta faptul ca artistul nascut in 1939 la Cislau, langa Buzau, a absolvit Liceul de Arte Plastice si a fost timp de 2 ani student la Institutul “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, fiind discipolul lui Ion Tuculescu (in casa caruia a locuit ani de zile) si deprinzand tainele culorii si peisajului sub influenta marelui maestru Corneliu Baba. Calitatile native de actor l-au condus spre scena si ecran, dar n-a uitat niciodata prima iubire si a pastrat ochiul sensibil de pictor. Din 1992 a revenit constant in fata sevaletului, fiind un respectat membru al UAP Bucuresti, cu multe expozitii personale.

Sileanu are o casa in Sfantul Gheorghe din Delta Dunarii, unde se retrage adesea pentru a picta. In expozitia de fata peisajele marine sau riverane, inundate de lunina, sunt fascinante, unind cerul, marea si tarmul intr-un tot organic, simfonic. Exista si cateva peisaje franceze, naturi statice, avem si un autoportret, dar esenta artei autorului sta in contrastul dintre cerul atotstapanitor, conturat in tuse ample, si finetea migaloasa a detaliilor materiale, in special in redarea vegetatiei si reflexiei apelor. Traditia marilor peisagisti romani ne saluta din aceste tablouri de o frumusete venita parca din alte vremi.

Expozitia va ramane deschisa timp de o luna si o recomandam calduros tuturor celor ce iubesc arta in cel mai inaltator sens al ei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns