Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PRODUCȚIE ȘI PROVOCĂRI PENTRU VITICULTORII SĂTMĂRENI

Strugurii de masă autohtoni ar putea apărea pe piaţă pe la mijlocul lunii viitoare

Strugurii de masă autohtoni ar putea apărea pe piaţă pe la mijlocul lunii viitoare
Vremea de până acum a favorizat dezvoltarea plantaţiilor de viţă de vie nobilă 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Când rostim cuvintele viţă de vie nobilă, fiecare cititor se gândeşte la ceea ce-l interesează. Consumatorii de vinuri nobile se gândesc în mod evident la producţia de struguri pentru vinificaţie, la vinurile care se pot obţine, nu în ultimul rând, la preţurile de vânzare.

 

 

Consumatorii de fructe de sezon, deja se gândesc la strugurii de masă din producţie autohtonă, care ar putea apărea pe piaţă, după cu estimează viticultorii sătmăreni, abia pe la mijlocul lunii viitoare, dacă nu vor exista manifestări violente ale naturii. Cât priveşte vinurile nobile şi preţurile de comercializare, aşa cum am aflat de la unii podgoreni din judeţ, au o vânzare lentă, iar ca urmare a cererii tot mai scăzute, preţurile unor sortimente de vinuri nobile vrac au scăzut cu până la 20%.

 

 

În perioada 2007 – 2013, patrimoniul vini-viticol al judeţului Satu Mare a crescut considerabil pe seama implementării programului de reconversie a viţei de vie. În funcţie de perioada de implementare a proiectului cu finanţare din parte Uniunii Europene – UE, a fost cuprinsă între 1.300 şi 1.750 de euro pe hectar nerambursabil, la care s-a adăugat şi aportul propriu al solicitantului. În aceste condiţii, în perioada mai sus menţionată, în judeţul Satu Mare s-au înfiinţat podgorii de viţă de vie nobilă la nivelul a aproximativ 1.000 de hectare. Arealele vini-viticole în care s-au plantat sute de hectare de viţă de vie nobilă pe seama programului de reconversie în viticultură susţinut financiar de Uniunea Europeană, putem menţiona: Beltiug, Dobra, Babţa, Turulung Vii, Halmeu, Viile Halmeului, Carei ş.a. Toate aceste suprafeţe sunt pe rod, ceea ce reprezintă un motiv de satisfacţie şi împlinire pentru podgorenii sătmăreni.

 

 

Vremea de până acum a favorizat dezvoltarea plantaţiilor de viţă de vie nobilă

 

 

Dacă în anii precedenţi, în anumite zone viticole din judeţul Satu Mare s-au semnalat pagube considerabile în ceea ce priveşte dezvoltarea ciorchinilor, fiind semnalate atacuri de făinare, putregaiul negru, căderi de grindină ş.a., în acest an, cel puţin până la redactarea acestor rânduri, nu au fost semnalate probleme deosebite. Podgorenii sătmăreni au făcut o serie de tratamente preventive, iar precipitaţiile căzute anterior perioadei de caniculă pe care o traversăm, au asigurat necesarul de apă din sol, cel puţin pentru încă o perioadă nu foarte lungă. Podgorenii sunt de părere că, în condiţiile în care nu vor exista în perioada următoare, desigur, până la recoltare, manifestări violente ale naturii, în mod expres căderi de grindină, producţia de struguri pentru vin ar putea fi sensibil mai mare comparativ cu anii precedenţi.

 

 

Din păcate pentru sătmărenii consumatori de struguri de masă, aşa cum spun podgorenii, sunt foarte puţine suprafeţe de viţă de vie cu soiuri destinate consumului în stare proaspătă. Unii viticultori s-au limitat să planteze doar câteva zeci de butuci pentru consumul familiei şi nu pentru vânzare. Cu siguranţă acest aspect se va resimţi la deschiderea sezonului de recoltat a strugurilor din soiuri de masă.

 

 

Aşa cum au subliniat podgorenii contactaţi, din motive care le scapă, a scăzut în ultima perioadă consumul de vinuri nobile, fapt ce i-a obligat să reducă preţurile vinurilor albe şi roşii comercializate vrac. Preţurile acestora au scăzut de la 15 lei pe litru, până la 10 lei pe litru pentru vinuri albe şi 12 lei pe litru, la anumite sortimente roşii. Şi-au menţinut preţurile vinurile îmbuteliate şi cele din calitatea premium.

 

 

Podgorenii contactaţi ne-au confirmat faptul că, în acest an, recoltatul strugurilor pentru vinuri nobile o să începă la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, în funcţie de opţiunile vinificatorilor, cu referire la conţinutul de zahăr, la aciditate ş.a.

 

 

Frecventele concursuri de vinuri nobile la nivel de judeţ, aşa cum spunea cu diverse ocazii profesorul dr.ing. Dorin Popa, de la Universitatea din Oradea, un bun cunoscător al soiurilor de viţă de vie nobilă existente în judeţ, dar şi a preocupării spre o tot mai bună calitate a vinurilor, au reprezentat adevărate seminarii în cadrul cărora au fost expuse cele mai frecvente greşeli comise în procesul de vinificaţie, dar şi modalităţile de a evita asemenea situaţii nedorite.

 

 

Opinii ale viticultorilor sătmăreni

 

 

Pentru o cât mai corectă informare a cititorilor ziarului nostru cu referire la situaţia actuală în viticultura sătmăreană, am contactat câţiva podgoreni din zone geografice distincte ale judeţului, cunoscuţi local, dar şi în unele state ale Uniunii Europene, ca producători de vinuri nobile de calitate. Este de remarcat faptul că, cei contactaţi practică viticultura tradiţională, nu cea ecologică.

 

 

Leiher Geza, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Podgorenilor “Dealurile Sătmarului”, proprietar de podgorie cu viţă de vie nobilă în comuna Beltiug, ne spunea că, până acum, vremea a fost favorabilă dezvoltării plantaţiilor de viţă de vie. În urma tratamentelor periodice aplicate au fost ţinute sub control atât unele boli, cât şi o serie de posibili dăunători. S-a intervenit pentru limitarea producţiei de struguri, în favoarea calităţii. În medie, pe fiecare butuc au fost lăsate 5 – 6 coarde, iar pe fiecare coardă 2 – 3 struguri.

 

Dacă vremea va fi alături de viticultorii sătmăreni, sunt condiţii ca producţia de struguri de bună calitate din acest an, implicit de vin, să fie peste cea a anului 2023. În lipsa precipitaţiilor, pe unele parcele cu vie nobilă nu s-au putut executa lucrări de combatere a buruienilor, fiind necesară cosirea acestora de mai multe ori.

 

Costurile au crescut în acest fel. În dialogul avut, Leiher Geza şia exprimat nedumerirea faţă de scăderea în această perioadă a consumului de vinuri nobile, fapt ce-i obligă pe podgoreni să reducă preţul de la 15 la 12 sau chiar la 10 lei litrul de vin, pentru anumite sortimente. Zilierii îşi pretind plata muncii la sfârşitul zilei, iar lichidităţile se pot asigura preponderant din vânzare.

 

 

Reizer Gheorghe, proprietar de podgoriile la Turulung Vii, este de părere că, până acum vremea a fost favorabilă pentru culturile de viţă de vie nobilă, dar şi pentru podgoreni. S-au făcut tratamentele necesare prevenirii apariţiei unor boli, cu o frecveţă ceva mai mică în comparaţie cu anii anteriori.

 

Se execută în continuare lucrări de întreţinere precum scurtarea coardelor pentru a se putea maturiza până în toamnă, unele stropiri ş.a. Referitor la soiurile de struguri pentru consum, aşa numite – soiuri de masă, interlocutorul a menţionat că, nu este în tradiţia podgorenilor sătmăreni să aibă asemenea plantaţii. Desfacerea nu este asigurată în sistem centralizat, în supermarketuri este greu de ajuns, iar prin pieţe nu se poate ieşi cu un asemenea produs. Acestea sunt câteva din motivele pentru care, majoritatea podgorenilor plantează doar câţiva zeci de butuci din aceste soiuri, exclusiv pentru consumul familiei.

 

 

Huszti Iuliu din Viile Satu Mare, cunoscut ca antreprenor în producerea şi valorificare unor produse tradiţionale din carne de porc, vită şi de bivol, în producerea de rachiuri naturale din fructe, nu în ultimul rând, în producerea şi comercializarea vinurilor nobile. Acesta ne-a spus că deţine o anumită suprafaţă de podgorie pe care sunt plantate soiuri de struguri de masă.

 

 

Dezvoltarea acestora este bună, iar dacă vremea va fi alături de podgoreni, strugurii de masă ar putea ieşi pe piaţă pe la mijlocul lunii viitoare. Producţia la toate soiurile de viţă de vie nobilă se arată acum mai mare comparativ cu cea din anul precedent, iar vinurile albe în majoritatea lor se vând vrac la 10 lei litrul, iar cele roşii la 12 lei litru. Vânzarea este aproape inexistentă în această perioadă, dar cheltuielile curg.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns