Două studii recente readuc în discuție riscul de deteriorare cognitivă persistentă la un an după infectarea cu Covid-19. Primul studiu, publicat în The Lancet la începutul lunii octombrie, a investigat tineri sănătoși care s-au infectat voluntar cu SARS-CoV-2 și au dezvoltat simptome de Covid. Cel de-al doilea studiu, apărut pe 23 septembrie în Nature Medicine, a urmărit pacienți spitalizați cu forme severe de Covid-19, cu vârsta medie de 54 de ani. Ambele studii evidențiază efectele pe termen lung ale virusului asupra funcției cognitive.
Impactul infecției asupra creierului variază, de la efecte ușoare la tineri, până la consecințe mult mai severe în cazul pacienților mai în vârstă. „Covid-19 nu este doar o boală de scurtă durată; infecția poate lăsa sechele cognitive prelungite, chiar dacă, de cele mai multe ori, acestea sunt moderate”, a explicat Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Versailles-Saint-Quentin.
Aceste studii nu sunt primele care semnalează efectele pe termen lung asupra creierului. Virusul SARS-CoV-2 are o afinitate puternică pentru tractul respirator (nas, gât și plămâni), dar poate afecta și alte organe, inclusiv microvasele, inima, rinichii, sistemul digestiv și creierul. De această dată, cercetările nu s-au concentrat pe complicațiile neurologice acute, precum accidentul vascular cerebral sau delirul, ci mai degrabă pe deteriorarea cognitivă de lungă durată, potrivit unei analize Le Monde.
Publicația SciTechDaily subliniază că acest studiu revoluționar a evidențiat efecte cognitive similare cu îmbătrânirea accelerată. Printre descoperiri se numără scăderea volumului creierului și creșterea nivelului de proteine asociate cu leziuni cerebrale, ceea ce subliniază impactul sever și de durată pe care Covid-19 îl poate avea asupra sănătății creierului.
Fii primul care comentează