

Un studiu despre pateul de ficat, realizat de Asociaţia Pro Consumatori arată că foarte multe din aceste tipuri de produs sunt pline de apă, agenţi de îngroşare şi potenţiatori de gust şi aromă. Studiul a fost realizat în prima parte a lunii iulie, fiind analizate 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale, respectiv hipermarketuri/ supermarketuri. Din rezultatele cercetării reiese că 3 din 10 pateuri de ficat conţin apă din belşug, 1 din 4 pateuri de ficat conţine caragenan (agent de îngroşare – unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar), 2 din 5 pateuri sunt colorate cu carmin, 4 din 5 produse de ficat conţin nitrit de sodiu, iar 1 din 2 pateuri conţine monoglutamat de sodiu (potenţiator de gust şi aromă).
S-a observat că mai multe de jumătate din oferta de pate de ficat comercializată în marile structuri comerciale este reprezentată de către pateul de ficat de porc, la care conţinutul de ficat de porc variază între 5 şi 46%.
În ceea ce priveşte prezenţa aditivilor (agenţi de îngroşare, potenţiatori de gust şi aromă, antioxidanţi, stabilizatori, conservanţi) situaţia se prezintă astfel: 28% din produsele analizate conţin caragenan; 37% sunt colorate cu carmin; 49% conţin monoglutamat de sodiu şi 5-ribonucleotide disodice, iar 83% au în componenţă nitrit de sodiu.
Autorii studiului arată că aceste produse nu sunt altceva decât paste realizate din adaosuri proteice animale/vegetale, substanţe de îngroşare naturale/artificiale, zaharuri, apă, aditivi şi cantităţi mici de ficat (mai puţin de 20%) de la diverse specii. Specialiştii atrag atenţia asupra citirii cu atenţie a etichetei, dar şi alegerea unei variante sănătoase, cât mai naturale şi mai puţin consumul de conserve, de orice fel ar fi ele. Totodată recomandă populaţiei să verifice termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare şi să nu achiziţioneze pateuri de ficat care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină deoarece reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate lor. Conţinutul ridicat de sare şi anumiţi aditivi nu le indică spre a fi incluse în alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare.
1 comentariu
Ceea ce este asa de daunator trebuie scos de pe raft, sau, ca pe tigari, sa se puna un cap de mort pe ambalaj.