Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Supa de gulii cu smantana
Supa de gulii este o rețetă tradițională românească, constând din gulii și alte legume fierte, apreciată pentru simplitatea și valoarea sa nutritivă, reflectând obiceiurile alimentare bazate pe ingredientele locale și sezoniere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Supa de gulii este o rețetă tradițională în bucătăria românească, fiind populară mai ales în regiunile rurale unde ingredientele sunt ușor accesibile și cultivarea guliilor este comună. Gulia, o rădăcină din familia cruciferelor, similară cu napii, este apreciată pentru gustul său ușor și textura crocantă când este crudă, devenind dulceagă și moale atunci când este gătită.

 

 

Rețeta de supă de gulii este simplă și nutritivă, constând de obicei din gulii tăiate în bucăți, care sunt fierte împreună cu legume precum morcovi, ceapă și cartofi, și condimentate după gust cu sare, piper și alte ierburi aromatice, cum ar fi leuștean sau pătrunjel. Este o mâncare sățioasă, frecvent consumată în sezonul rece pentru proprietățile sale reconfortante și pentru beneficiile nutritive ale legumelor.

 

 

Această supă reflectă obiceiurile alimentare ale zonei, unde mâncărurile sunt adesea pregătite din ingrediente proaspete și locale, reflectând o bucătărie bazată pe ciclurile naturale și pe disponibilitatea sezonieră a ingredientelor. În plus, această supă poate varia în funcție de preferințele locale sau personale, unele versiuni fiind mai bogate, cu adăugarea de smântână sau lapte, în timp ce altele sunt menținute simple și clare.

 

 

 

 

Supa de gulii cu smantana
Supa de gulii cu smantana

 

 

Ingrediente:

2 gulii mai mari, sau 3 mai mici, 2 linguri de ulei, sau o lingură mare de unt, 200 g de smântână (15%), o lingură cu vârf de făină, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper, bază pentru mâncăruri (dacă se poate, de casă)

 

 

 

Mod de preparare:

Guliile curăţate şi tăiate cubuleţe (sau eventual răzuit mare) se călesc în ulei sau unt, se condimentează după gust şi se sting cu circa un litru de apă. Dacă vă place, puteţi adăuga şi un morcov, un pătrunjel, sau eventual un ardei. Toate acestea, se mărunţesc şi se călesc, la fel ca şi guliile. Din făină şi smântână se face o îngroşeală, cu grijă, să nu rămână cu noduri. Se adaugă treptat, câteva linguri de supă, iar când bucăţile de gulii sunt fierte, de adaugă îngroşeala şi se mai fierbe aşa câteva minute. La servire se poate orma cu frunze proaspete de pătrunjel, cu ardei iute, sau bacon afumat, prăjit şi sfărâmat deasupra supei.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înghețată de casă cu ananas

DESERT

Înghețată de casă cu ananas

Pentru o răcorire tropicală, încearcă această rețetă de înghețată de casă cu ananas, combinând dulceața fructului cu cremozitatea mascarponei și aroma intensă a cardamomului.